Belföld

Schmitt Pálra várva – törvény van, csak nem hatályos

Egyelőre nem lett könnyebb a pálinkafőzés és nem csökkent a társasági adó.

Teljes a káosz egyes fontos változások körül, miután a parlament elfogadta az ezekről szóló törvényt, de sem a házelnök, sem az államfő nem írta még alá, holott tegnaptól kellene életbe lépniük – adta hírül az MR1-Kossuth Rádió, illetve az RTL Klub.

Elmaradt a hatályba lépése egy sor olyan jogszabályi változásnak, amelynek a törvény szerint tegnap már életbe kellett volna lépnie. Ilyen egyebek között a házi pálinkafőzést legalizáló, az egyenes ági rokonok közti öröklés, ajándékozás illetékmentességét lehetővé tevő törvény.

Szintén augusztus elsejétől kellett volna csökkennie a társasági adónak, adómentessé válnia a háztartási munkának, könnyebbé válnia az ingatlan-bérbeadás feltételeinek. Az augusztus elsejére tervezett változások többsége akkor lép hatályba, ha Schmitt Pál aláírta őket.

Néhány közülük pedig – így a háztartási munkára, az ingatlan-bérbeadásra vonatkozó – augusztus 15-én. Ezeket ugyanis egy zárószavazás előtti módosítással eleve átdátumozták.

Kormányzati körökből az Rtl Klub Híradónak elismerték, hogy kisebb káosz alakult ki a határidők körül, de nyilatkozni senki sem akart. A hírműsor értesülése szerint a hibát úgy orvosolják, hogy a törvények közül több visszamenőleges hatállyal lép életbe.

A kaotikus helyzetre jellemző, hogy a gazdasági minisztérium az MTI-vel korábban azt közölte, hogy 2010. július elsejével szűnik meg az öröklési- és ajándékozási illeték fizetési kötelezettség az egyenes ági rokonok közötti vagyonmozgás esetén.

Életbe lépnek viszont – mert egy másik, már aláírt és kihirdetett törvényben lettek rögzítve – az egyszerűsített foglalkozást rögzítő rendelkezések és tegnaptól érvényes a kereskedelmi szférában a televíziók üzembentartási díját megszüntető szabály.

Ugyancsak augusztus elsejétől szigorodtak a közbeszerzéseknél a fővállalkozó kifizetésének feltételei, illetve módosult az iskolakezdési támogatás feltételrendszere. Hatályba lépett a patikamoratórium, így nem lehet új gyógyszertárat nyitni olyan településen, ahol már van egy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik