Belföld

MSZP: a Fidesz kiirtja a kontrollt az alkotmányból

A szocialisták életben tartanák a konstruktív bizalmatlanság intézményét.

A szocialista párt Schöpflin György fideszes európai parlamenti képviselő nyilatkozatára reagált hétfőn, aki a Magyar Hírlapnak arról beszélt, olyan új alkotmányt szeretne látni, amely az eddigieknél nagyobb beleszólást szavatol az állampolgárok számára a döntéshozatalba. Az új alaptörvényből a politikus – aki tagja az alkotmány előkészítésére felkért tanácsadói testületnek – kivenné a konstruktív bizalmatlansági indítvány intézményét. Emellett szűkítené a népszavazások lehetőségét, növelné a parlament ellenőrző szerepét.

Az MSZP az MTI-hez eljuttatott közleményében mindezt úgy értékelte, hogy a Fidesz “újabb arcátlansággal lépett elő”, és egy nyilatkozatban hazudtolta meg magát.

Az ellenzéki párt szerint a Fidesz minden olyan eszközt, lehetőséget ki akar irtani a magyar demokráciából, amelyet azért alkotott meg az első demokratikus parlament a rendszerváltáskor, hogy kontroll alatt lehessen tartani a mindenkori kormányt. “A Fidesz tehát fél, retteg. Retteg attól a nemzettől, melyet átvert, melyet hazugságokkal tömött négy éven át, csakhogy hatalomhoz juthasson” – fogalmaznak.

Az MSZP mindezek alapján azt követeli, hogy “a Fidesz ne korlátozza a nép közvetlen véleménynyilvánításának szabadságát, hagyja meg a demokratikus alapjogokhoz tartozó bizalmatlansági indítvány intézményét, és erősítse az ellenzéki kontroll lehetőségét”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik