Belföld

Ma adták át, de már vitáznak a szennyvíztisztítóról

Wertán Zsolt, a KDNP képviselője szerint a mostani ár mellett is gond nélkül üzemben tartható a telep, nem adna több pénzt a működtetéssel megbízott francia konzorciumnak.

A főváros és a francia konzorcium 2005-ben írt alá szerződést a több mint 120 milliárdos létesítmény tervezéséről, kivitelezéséről, illetve 4 éves üzemben tartásáról. A szennyvíztisztításért köbméterenként 23 forintot ad a főváros, a franciák azonban 28-32 forintot követelnek – mondta a fővárosi ellenzéki képviselő.

Hozzátette: ennek híján nem tekintik érvényesnek a korábban megkötött szerződést, és kényszerüzemeltetésről beszélnek annak ellenére, hogy hétfőn ünnepélyesen is átadták a telepet, és megkezdték az üzemszerű működést. A politikus szerint nincs alapja az emelésnek, erről legfeljebb igazságügyi szakértő véleménye után lehetne beszélni, az összes pénzügyi, jogi, illetve műszaki szempont ismeretében.

A KDNP fővárosi képviselője aggasztónak tartja azt is, hogy a jelek szerint a létesítmény “alul lett tervezve”, hisz megindulása kezdetétől csúcsra van járatva. Ilyen körülmények között nem mondható el, hogy kellő biztonsággal kezeli a szennyvizet, hiszen ha váratlanul megnő a mennyiség, nem tudni, hogyan fog megbirkózni vele – mondta Wertán Zsolt.

A Fidesz és a KDNP képviselői folytatják a vizsgálatot a létesítmény kivitelezésével kapcsolatban, hamarosan kézhez kapnak dokumentumokat a témában, valamint egy független mérnök írásos anyagát. Az ügy hátteréről csak ezek ismerete után lehet többet mondani – fogalmazott a képviselő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik