Belföld

42 javaslattal folytatódik a jogalkotási dömping

A parlament elé terjesztette a kormány az Országgyűlés őszi ülésszakára készített törvényalkotási programját, amely negyvenkét javaslatból áll.

Az Országgyűlés honlapján olvasható, hogy a kormány őszre tervezett törvényalkotási programjában a jövő évi költségvetés és az azt megalapozó törvénycsomag mellett a legfontosabbak között a 16 százalékos személyi jövedelemadó bevezetése, valamint az APEH és a vám- és pénzügyőrség összevonásához szükséges jogszabályok megalkotása szerepel. Utóbbiakat az adócsomag tartalmazza, amely – a tervek szerint – újraszabályozza az adózással kapcsolatos egyes határidőket, és egyszerűsíti az adminisztrációt.

A kabinet elképzelései szerint novemberben fogadnák el azt a törvényt, amellyel létrehoznák a nemzeti eszközkezelő társaságot. Ezzel az intézménnyel rendeznék a jelzáloggal terhelt ingatlanok tömeges árverezéséből és a fizetési kötelezettségeiket teljesíteni nem tudók utcára kerüléséből fakadó problémákat.

A kormány tovább racionalizálná a költségvetési szervek működését is, és egyebek mellett módosítaná a lakás-takarékpénztárakról szóló törvényt azért, hogy “vonzóbbá tegyék” az intézményt.

A programból kiderül, novemberben fogadnák el a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosítását, amellyel megteremtenék a lehetőségét a 40 év szolgálati idővel rendelkező nők öregségi nyugdíjjogosultságának.

Az elképzelések között van a gyes és a gyed újraszabályozása, valamint a gyes melletti nyolcórás munkavégzés tilalmának visszaállítása.

Az ígéreteknek megfelelően törvénnyel biztosítanák, hogy 2011. január 1-jétől megkezdhessék működésüket a megyei kormányhivatalok.

“Kiküszöbölnék” az egyházakat az előző kormányzati ciklusban ért méltánytalanságokat, részletek azonban nem derülnek ki a dokumentumból.

Várhatóan elkészül az új jogalkotási törvény is; a korábbit az Alkotmánybíróság tavaly év végével semmisítette meg.

Módosítanák a 2011. évi népszámlálásról szóló törvényt, és több, nemzetpolitikai vonatkozású jogszabály változtatását is előterjesztenék, így például a Szülőföld Alapról, illetve a szomszédos államokban élő magyarokról szólót. Utóbbiak célja, hogy a határon túli magyarok támogatását egységes rendszerbe foglalják.

Változtatnának a fővárosi és kerületi önkormányzatok közötti forrásmegosztásról szóló jogszabályon, valamint újragondolnák a rendőrségi pótlékrendszert, és ugyanezzel a javaslattal igyekeznének felszámolni a rendészeti korrupciót is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik