Belföld

Nagy a lemaradásunk a fogyatékkal élők jogainak érvényesülésében

Az ombudsman szerint a fogyatékkal élő embereknek a választáshoz való hozzáférése jogszabályi szinten nincs megfelelően biztosítva.

Magyarország erős lemaradásban van az emberi jogok érvényesülésének területén, különösen a fogyatékkal élők és a gyermekek jogainak szabályozásában látszanak hiányosságok – mondta Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Az ombudsman az önkormányzati választások kapcsán kiemelte: a fogyatékkal élő embereknek a választáshoz való hozzáférése jogszabályi szinten nincs megfelelően biztosítva, a választási eljárásban az akadálymentesítést illetően sok a nyitott kérdés. Szabó Máté kijelentette, hogy a társadalmi elfogadás mellett az alkotmánynak és a jogszabályoknak is nyitni kell a fogyatékkal élők felé.

Magyarország emberi jogi helyzetéről az ombudsman elmondta: jövőre esedékes az ENSZ emberi jogi szervezetének ötéves jelentése, és ennek előkészítése során kiderült, hogy nemcsak a fogyatékkal élők és a gyermekek jogaival, hanem a kínzás elleni egyezmény végrehajtásával és a szabályalkotással is problémák vannak. Ennek fő okát az ombudsman abban látja, hogy Magyarországon hiányoznak ezeknek a nemzetközi egyezményeknek a végrehajtását ellenőrző független szervezetek. Abszurd példaként említette, hogy a kínzás elleni egyezmény végrehajtásának ellenőrzésére Magyarországon független szervezetként az ügyészséget javasolták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik