Belföld

MSZP: leszállópályán a magyar gazdaság

A KSH külkereskedelmi adataira hivatkoznak a szocialisták.

Az MSZP szerint leszállópályára került a magyar gazdaság. A párt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken publikált adataira hivatkozva azt írja, hogy az általuk támogatott Bajnai-kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően javult a külkereskedelmi mérleg, “melyet azonban a Fidesz felelőtlensége májusban egy pillanat alatt rombolt le”.

A szocialisták közleményükben a KSH külkereskedelmi gyorsjelentésére hivatkozva kijelentik, hogy 2010 első öt hónapjában a kivitel volumene 17 százalékkal, míg a behozatalé 15 százalékkal emelkedett a bázisidőszakhoz, vagyis 2009-hez képest. Hozzáteszik, hogy a kormányváltás utáni május már gyengülést mutatott az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Felhívják arra is a figyelmet, hogy májusban 423,6 millió euró aktívummal zárt a külkereskedelmi mérleg a részletes adatok szerint, míg az első öt hónapban a pozitívum 2,245 milliárd euró volt. Számításaik szerint az előbbi 0,6 millió euróval kevesebb, az utóbbi 844 millió euróval több az egy évvel korábbinál.

Megfogalmazásuk szerint kérdéses, hogy a megtorpanás okait miben kell keresni, “nem szabad azonban megfeledkezni Kósa Lajos és Szijjártó Péter felelőtlen és hazug kijelentéseiről, aminek következtében zuhanásnak indult a hazai valuta”.

A közlemény írói emlékeztetnek arra, hogy szakértői vélemények szerint az év további részében jelentős lassulás következhet be a külkereskedelmi aktívumban, mert a “Bajnai-kormány szigorú fiskális és gazdaságpolitikája sokkal tovább nem éreztetheti hatását, ha annak irányát és fegyelmét a jelenlegi Orbán-kormány nem hajlandó tovább tartani”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik