Belföld

Kettős állampolgárság: idén 250-400 ezer kérelemre számítanak

Még az ősszel módosítanák a 2001-es státustörvényt is.

A státustörvény módosításával egyebek között az állampolgársági szabályokat és a magyarigazolványra érvényes passzusokat akarják összehangolni. A cél az, hogy aki az egyszerűsített honosítási eljárással magyar állampolgárságot szerez, ne essen el azoktól a kedvezményektől, amelyek a magyarigazolvánnyal járnak. Az egyeztetéseket a jövő héten kezdik.

A magyar igazolvánnyal a 65 éven felüliek díjmentesen, a 65 éven aluliak évente négyszer 90 százalékos kedvezménnyel utazhattak Magyarországon, a tanulók ötvenszázalékos kedvezményt kaptak. A kárpátaljai magyarok a vízumeljáráshoz is támogató nyilatkozatot kaphattak az igazolvány felmutatásával, ez is az oka lehet annak, hogy ott éltek a lehetőséggel a legtöbben, Szlovákiában pedig a legkevesebben.

Az egyeztetésre már csak azért is szükség van, mert a státustörvény eredetileg úgy rendelkezik, hogy a magyar igazolvány egyebek között a magyar állampolgárság felvételével érvényét veszti. A kormány arra számít, hogy a kettős állampolgárságot 250-400 ezren kérelmezik az első évben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik