Belföld

Elcsábítják a határ menti diákokat

Nem létező magyar diákok neveinek visszaélése miatt nyomoz a kismartoni államügyészség: a gyanú szerint burgenlandi települések polgármesterei magyar gyerekek bejegyzésével próbáltak iskolát indítani.

A magyar oldalon egyre több iskolaigazgató panaszkodik arra, hogy osztrák kollégáik diákokat próbálnak átcsábítani a határon túli intézményekbe, ezért nemcsak a csökkenő gyermeklétszám, de a jobban felszerelt burgenlandi iskolák is veszélyt jelentenek a jövőbeni működésükre. Az ausztriai iskolákban például a gyerekek étkeztetése nagyjából ugyanannyiba kerül, mint hazánkban.

“Partnerek voltunk, lehetőséget adtunk, hogy átjöjjenek karácsonyi műsor keretében, bemutatkozhattak. Ugyanez odaát nem történt meg, tehát mi már nem mehettünk vissza. A kinntanuló diákok szülein keresztül próbálnak ők is gyerekeket szervezni, és ugyanazt a tanulót szeretnénk mindketten” – számolt be egy fertődi igazgatónő a Westindex.hu-nak.

Az iskolaindítási ügy mellett azonban egyéb visszaélésekre is felfigyeltetek az osztrák hatóságok. A TV2 Tények című műsorában elhangzott: a burgenlandi iskolákban a magyar gyermekek számára is ingyenes a tankönyvellátás, ha a gyerek Ausztriában lakik.

A feljelentések szerint viszont valójában a gyerekek nem rendelkeznek osztrák lakcímmel. Az iskolákat a bezárástól kívánják így megmenteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik