Belföld

Újabb löszfalak okozhatnak tragédiát

A tamási környékén található településeken nem tudnak támogatást adni a veszélyeztetett házak tulajdonosainak.

A júniusi esőzések óta nem találnak megoldást az omlásveszélyes löszfalak problémájára több, Tamási térségében fekvő településen.

Torma József, a tamási polgári védelmi kirendeltség vezetője elmondta: a rendkívüli esőzések után Nagyszékelyben, Ozorán, Szakályban omlottak magánházak udvarára a telkeket határoló löszfalak, és Simontornyán is találkoztak omlásveszéllyel; Ozorán és Nagyszékelyben geológus vizsgálta a falak állapotát.

Németh Györgyné, Ozora jegyzője arról tájékoztatott, hogy 8-10 lakóház udvarára omlott jelentős mennyiségű, esetenként 30 köbméternyi föld. Az érintett háztulajdonosok az önkormányzat segítségét kérik a föld elszállításához, de inkább azt tanácsolják, hogy ne nyúljanak az omlással érintett területhez. A jegyző kitért arra, hogy a tulajdonosok nem kaphatnak vis maior támogatást, arra ugyanis csak önkormányzati tulajdonban esett kár után lehet pályázni. “Megoldást nem tudunk adni, mindenkinek magának kell védekeznie” – mondta a jegyző. A simontornyai polgármesteri hivatal építésügyi előadója szerint szakvélemény nélkül még tanácsot sem mernek adni a löszfal megerősítéséhez.

Várkonyi Zoltán (Fidesz-KDNP), Nagyszékely polgármestere arról számolt be: a községben, ahol kétszáz lakóházának felét érintenek löszfalak, tizenöt épület udvarára omlott le nagy mennyiségű föld. Segítséget itt sem tudnak adni a tulajdonosoknak.

A Pécsi Bányakapitányság adatai szerint a Dél-Dunántúlon 250-260 települést érintenek omlásveszélyes löszfalak; Kraft János bányafelügyeleti geológus elmondta, Ozorán és Nagyszékelyben 8-10 méter magas, tömbökben omló partfalak jelentenek veszélyt a házakra.

A bevágásokkal kialakított terepen a házfelújítások, új házak építése miatt a csapadékvízre érzékeny, erózióra hajlamos kőzettér el kezdett gyengülni. Minél több építmény van ezeken a helyeken, minél többet bontják meg az altalajt, annál több problémával fognak találkozni – mondta a szakember. A geológus aláhúzta: a települések nem tartják kötelezőnek azt, hogy a rendezési tervekben lehatárolják a földtani veszélyforrásokat; ha ezt megtennék, lenne útmutató arra, hogy milyen terveket kell elkészíteni az épületek biztonságához.

Múlt héten szombaton két kisgyerekre omlott rá egy ház mögötti löszfal Ságváron. Mindketten életüket vesztették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik