Belföld

Krimibe illő sztorival próbálkozott a Zrínyi volt rektora?

Befolyással üzérkedéssel vádolja a Fővárosi Főügyészség Szabó Jánost és két társát.

Az üggyel kapcsolatban a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) azt állapította meg, hogy Szabó János, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem volt rektora, valamint D. László, a DHL Freight Magyarország Kft. ügyvezetője és Cs. István még 2009 nyár elején megállapodtak abban, hogy valótlan állításokkal félrevezetik a DHL Supply Chain Magyarország vezetőit azért, hogy szerződést bontsanak a társaság biztonsági cégével, és helyette egy, Cs. István ismertségi körébe tartozó kft.-vel kössenek megállapodást – írja a Népszabadság.

A lap szerint Cs. Istvánról annyit tudni, hogy 2007-ben vesztegetésért jogerősen két év börtönbüntetésre ítélték, büntetéséből 2008 decemberében kedvezménnyel szabadult. A rektor és társai abban is megegyeztek, hogy a DHL egyik divíziójától megpróbálnak elbocsáttatni négy vezetőt, akikkel D. Lászlónak korábban több alkalommal is személyes konfliktusai voltak.

Szabó János először e-mailban kereste meg Ziya Hakan Atillát, a DHL illetékes területi igazgatóját, majd személyesen is találkoztak. Szabó ekkor azt mondta az igazgatónak, hogy tudomása szerint a cég egyes alkalmazottjai ellen fegyver és kábítószer-csempészet gyanújával titkos nyomozás indult. Ezt az állítását még egy Cs. Istvántól beszerzett videofelvétellel is próbálta alátámasztani, amelyen állítása szerint az volt látható és hallható, hogy a fenti üggyel összefüggésben „már folyamatban lévő titkos nyomozás keretében titkosszolgálati tisztek megbeszélést tartanak”.

A lap azt írja, Szabó hivatali kapcsolataira hivatkozva azt ígérte, ha megszabadulnak a négy vezetőtől és a biztonsági cégtől, a titkosszolgálat a DHL nevének említése nélkül fogja kezelni az ügyet.

Később egy szállodában más DHL-es biztonsági vezetők előtt is kifejtette a fenti történetet, ami után úgy váltak el, hogy D. László feladata lesz megfigyelni, hogy a DHL végrehajtja-e, amit kért, illetve, hogy átadja azokat az információkat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az általa favorizált biztonsági cég később megnyerhesse a DHL tenderét.

Nem egészen három hónappal a megbeszélés után a NNI és a Katonai Biztonsági Hivatal munkatársai lecsaptak a rektor irodájára.

AJÁNLOTT LINK:

A DHL-összeesküvés: vádat emeltek a volt rektor ellen

(Népszabadság)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik