Belföld

Kell egy új “OPNI”, beteg a nép lelke

A pszichiátriai zavarok mértéke elérte mára a népbetegség szintjét.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet 2007-es bezárásával okozott betegellátási zűrzavart orvosolhatná részben egy új országos pszichiátriai intézmény, amely a Magyar Hírlap információi szerint esetleg a budai tüdőgyógyintézetben kaphatna helyet.

A napilapban megjelent cikk szerint a szakmai tartalom a pszichiáterek szerint még kimunkálásra vár, egy speciális osztályokkal működő és koordinációs feladatokkal is fölruházott intézmény létrehozása jöhet szóba.

Új épületben lehetne elhelyezni azokat a lelki beteg bűnelkövetőket is, akik büntetésük letöltése után további orvosi kezelésre szorulnak. A szakma vezetői augusz­tus végén folytatják a tárgyalást az egészségügyi kormányzattal – írja a Magyar Hírlap.

Mint korábban megírtuk, az új parlament egészségügyi bizottsága is foglalkozott már a témával. Akkor elhangzott, hogy a pszichiátriai zavarok mértéke elérte a népbetegség szintjét, miközben romokban hever a hazai pszichiátriai ellátás az OPNI szétverése óta.

Akkor Cserháti Péter, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes egészségügyi államtitkára egy akkor még nem publikált tanulmány adataival bizonyította, hogy az OPNI bezárása negatív folyamatokat indított el.

2007 óta ugyanis Európában a 21. helyre estünk vissza az öngyilkossági statisztikában, elsők vagyunk az alkoholizmusban, és jelentős előretörés figyelhető meg a gyógyszeres terápiák irányában: megnőtt a nyugtatók, antidepresszánsok forgalma.

A többtényezős, súlyos helyzet egyik legégetőbb orvoslásra váró problémája a bűncselekmény miatt pszichiátriai kényszergyógykezelésre ítélt betegek elhelyezése. Ősztől ugyanis mintegy 20-25 kényszergyógykezelt kerül ki az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik