Belföld

Katasztrófavédelmi törvénycsomag készül

A tűzoltóknak tudniuk kell, életük kockáztatásáért cserébe mit kaphatnak - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője.

A törvénycsomagot várhatóan ősszel nyújtja be a kormány, az előkészítésén dolgozó, több tárcát is érintő bizottság szerdán alakult meg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság részvételével.

A katasztrófavédelmi törvénycsomagban lesznek olyan uniós elvárások alapján készülő szabályok is, mint a “kritikus infrastruktúrákkal” kapcsolatos szabályozás. Ilyen például az elektromos ellátás: Bakondi György, az OKF főigazgatója szerint elfogadhatatlan, hogy ha az időjárási viszonyok miatt áram nélkül maradnak települések, akkor azt sem lehet tudni, milyen telefonszámon érhető el a szolgáltató. A törvénycsomagban várhatóan helyet kap az önkormányzatok katasztrófavédelmi felkészítése, a készletezés szabályai vagy éppen a védekezési költség-normatívák rendszere.

A főigazgató szerint tovább kell erősíteni a tűzoltók társadalmi megítélését, és ennek meg kell látszania a juttatásokban is. Erősíteni kell a morált, hivatásos életpályamodellt kell felmutatni, hogy a tűzoltók tudják, életük kockáztatásáért cserébe pontosan mit kaphatnak, hogyan juthatnak előre. Hozzátette: véget kell vetni a kicsinyes, politikai hátterű vitáknak a tűzoltóságoknál, amelyeknek alapvető feladataikra, a mindennapi életet érintő problémák megoldására kell koncentrálniuk.

Az OKF részéről Bakondi György együttműködést ajánlott a tűzoltóknak. Beszélt arról is, hogy vissza kell állítani az elmúlt 8 évben megszüntetett hatósági jogköröket, fejleszteni kell az állományt és az eszközöket, valamint a megelőzésre kell koncentrálni. A főigazgató kitért még arra, hogy módosítják a hivatásosok szolgálati törvényét, de hangsúlyozta: senki nem kerül rosszabb helyzetbe a mostaninál.

Bende Péter, fővárosi tűzoltóparancsnok a főigazgató szavaira reagálva azt mondta: az együttműködés erősítése a garancia arra, hogy a tűzoltóság megfelelhessen a kihívásoknak, ennek teljesítését kéri ő is a tűzoltóktól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik