Belföld

A civilek nem akarnak velencei tengerpartot

A helyiek úgy vélik, a városvezetés tájidegen plázát és műtengerpartot építene a közkedvelt szabadstrand helyére. Élőlánccal tiltakoznának a 2,2 milliárdos beruházás ellen.

Az önkormányzat tervei szerint jövő szeptembertől lehetne homokos parton strandolni a Velencei-tónál, a tengerparti hangulatot pedig plázát idéző szolgáltatóházzal és fedett sétánnyal egészítenék ki – számol be róla a HirTV.

A beruházás részben uniós forrásból, de a magántőke kizárásával valósulhat meg. “Invesztálunk 600 milliós önrészt, ehhez kapjuk a 1,5 milliárdos támogatást, ezzel a település vagyona 2,2 milliárddal nő” – mondta a televíziónak Velence polgármestere, Oláhné Surányi Ágnes.

A kivitelezés eredetileg 2009 februárjában indult volna, de a kiírt közbeszerzési eljárás kétszer is eredménytelenül zárult. Az újabb csúszás már az uniós támogatást veszélyeztetné. Csabina Zoltán, a Közép-Pannon Fejlesztési Zrt. projektmenedzsere szerint 2011 szeptembere kőbe véshető dátum a projekt elkészülésére.

A helyi Fidesz gigantománnak tartja a 20 hektáros fejlesztést, szerintük áttervezésekre lenne szükség. “Abszurdnak tartjuk a 700 négyzetméteres multinacionális élelmiszerüzletet a jelenlegi strand területére” – emelte ki Füri Mihály, önkormányzati képviselő.

A beruházás megakadályozásában a civilek mindenesetre elszántak: “Szervezzük az élőláncot. Úgy tudjuk, a strand túlsó oldalánál kezdik el az építkezést azzal a gyaloghíddal, ami a szállodához vezet majd. Egyáltalán nem lehet a velenceiek érdeke, hogy az oda épüljön, és ha lehetséges, minden eszközt megragadunk, hogy megpróbáljuk őket megakadályozni” – mondta Braun Péter, a Szépülő Velencéért Egyesület titkára.

Jövő héten a városvezetés próbálja őket meggyőzni a beruházás hasznosságáról.

AJÁNLOTT LINK:

Élőlánccal tiltakoznának a megaberuházás ellen (+videó) (HirTV)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik