Belföld

Szerb lap szerint Jelašić kerülhet az MNB élére

Magyar banki szakemberek kizártnak tartják, hogy Jelasity váltja Simort.

Szerb sajtóértesülés szerint Radovan Jelasity személyében találta meg a Magyar Nemzeti Bank következő elnökét a magyar kormány. A 42 éves szerb-magyar kettős állampolgár 5 éven át, idén márciusáig állt a a szerb jegybank élén. Mandátuma lemondással szűnt meg. A Press című lap szerint Jelasity komolyan fontolgatja az ajánlatot, de a magyarok mellett még legalább 10 ajánlata van a különféle nemzetközi pénzügyi intézményektől.

A szerb cikk szerint a szakembertől azt várnák, hogy segítse ki a gazdaságot a mély válságból, járuljon hozzá a költségvetési hiány és külső adósságok csökkentéséhez, és őrizze a monetáris rendszert. Elképzelhető, hogy az IMF is szorgalmazza, hogy Jelasity fogadja el az MNB elnöki posztját, mivel a szerb-magyar kettős állampolgárnak jó a kapcsolata az IMF-fel, így feltehetően segíthetne rendezni a magyar kormány és az IMF között megromlott viszonyt is.

A Nol.hu által megkérdezett szakemberek, banki vezetők kizártnak tartják, ilyen megkereséssel fordultak Jelasityhoz a magyar hatóságok. Egyrészt furcsán venné ki magát, ha a Fidesz-kormány egy szerb-magyar kettős állampolgársággal rendelkező személyt kérne föl az MNB vezetésére, másrészt Jelasity még Simor Andrásnál is konokabbul ragaszkodik a költségvetési szigorhoz, illetve bízik a monetáris eszközök hathatóságában.

Jelasityot azonban kiváló szakembernek tartják bankárkörökben, rátermettségét a válság alatt is bizonyította a szerb jegybank élén. A portfolio.hu a magyar miniszterelnök sajtóstábjától visszahívást kért az ügyben, a Magyar Nemzeti Bank Sajtóosztálya pedig nem kívánta kommentálni a sajtóértesülést.

Ajánlott link:

Radovan Jelašić novi guverner Mađarske?! (www.pressonline.rs)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik