Belföld

Rektori fizetésből támogatják a rászoruló diákokat

Összesen 30 millió forintot gyűjtöttek össze az egyetemi felsővezetők.

A rektori konferencia tavaly szeptemberben határozta el, hogy az egyetemi vezetők önkéntesen lemondanak fizetésük egy részéről és ebből támogatják a rászoruló diákokat, így gyűlt össze 30 millió forint – számol be az RTL Híradója. Azután történt mindez, hogy kiderült, többen is milliós fizetéseket kapnak. A gyűjtést télen kezdték a Budapesti Gazdasági Főiskolán, ahol komolyan vették a rektori konferencia felhívását: az egész vezetőség adott bele pénzt. Tizenegy diákot tudtak támogatni, fejenként száz ezer forinttal. Kétharmad részben a tanulmányi eredmény döntött, a fennmaradóban a szociális háttér.

Van miből adakozniuk a rektoroknak, a 29 intézményvezető fizetése összesen havi 56 millió forinttal terheli meg a költségvetést, igaz, ez a szám tavaly ősszel, az ösztöndíjprogram létrehozásakor még nem volt nyilvános, azóta viszont napvilágra került. A legtöbbet a Szegedi Tudományegyetem rektora keresi, csaknem 3 és fél millió forintot.

Még ilyen fizetések mellett sem szállt be mindenki a gyűjtésbe. Az egyetemek felénél azt mondták, ők más módon támogatják a rászoruló diákokat. Mivel a gyűjtés önkéntes volt, a rektori konferencia elnöke ezt nem kérheti rajtuk számon, sőt az egyetemek vezetőire bízza, hogy jövőre újra lemondanak-e a fizetésük egy részéről. Igaz, akkor már ők is maximum 2 milliót vihetnek haza havonta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik