Belföld

MFB-kommandó: ha beszélsz róla, repülhetsz

Teljes személycsere a felügyelőbizottságokban, az előző menedzsmenttel szerződött vállalkozások leváltása jellemezte az átadás-átvételt az MFB társaságainál.

Azokat az alkalmazottakat, akik megszegik a rendkívüli helyzetre szabott nyilatkozási rendet, azonnali felmondással fenyegetik – írja az Index. Az átadás-átvétel menetéről kizárólag a Magyar Fejlesztési Bankhoz (MFB) lehet információval fordulni.

A tulajdonosi jogokat gyakorolva az MFB negyvennégy állami cég vezetőit váltotta le, ezek közül tizennégy erdőgazdaság. Nyíri János szóvivő azt mondta, hogy a cégeknél egyszemélyi vezetésre tértek át, megszüntettek száznyolcvan igazgatósági tagságot, lecserélték az összes cég felügyelőbizottsági tagságát, ahová a bank alkalmazottai kerültek be, és ezért a feladatért nem kapnak honoráriumot. A szóvivő szerint így jelentős összeget takarított meg az MFB.

Egyetlen vezető kezébe került az irányítás olyan jelentős méretű cégeknél is, mint a hetvenmilliárdos forgalmú Állami Autópálya Kezelő Zrt., Nyíri szerint azonban ez nem rejteget nagyobb visszaélési lehetőségeket, valójában a „szocialista rendszer” szűnt meg az igazgatóságok feloszlatásával.

A hírportál információi szerint központilag kidolgozott forgatókönyv alapján ment végbe a cégek átvétele: először Baranyai László MFB-elnök körlevélben utasította a cégek régi vezetését, hogy adjanak információt a vezető állású munkatársak szerződéseiről és arról is, hogy milyen vállalkozások látják el az őrzésvédelmi, takarítói, portaszolgálatos, rendszergazdai feladatokat. A személycserék mellett ezen területek vállalkozásainak leváltása volt a legfontosabb feladat az „MFB-kommandók” kiszállásakor. Az MFB saját és fontosabb cégeinek őrzését Pintér Sándor belügyminiszter korábbi vállalkozására, a Civil Biztonsági Szolgálatra bízták. A szóvivő szerint öt helyen alkalmazza a céget az MFB, mert „abban van a bizalma”.

Az átadás-átvétel idejére megtiltották, hogy az alkalmazottak hang- vagy képfelvételeket készítsenek, az egységvezetőknek pedig jelentést kellett írniuk – közli a hírportál egy birtokába került körlevélre hivatkozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik