Belföld

Légitársaságok mehetnek el az “unclear” besorolás miatt

A légügyi biztos ezt is reális lehetőségnek nevezte Ferihegy leminősítése után.

Márton Attila légügyi biztos a keddi kormányszóvivői tájékoztatón a Ferihegyi repülőtér leminősítéséről kifejtette: április 28-án új uniós direktíva lépett életbe, ennek betartását Ferihegyen május végén ellenőrizték, és csaknem egy tucat ponton problémásnak találták a repülőteret.

Emiatt került Ferihegy a nem tiszta kategóriába, így azok az utasok, akik Budapesten szállnak fel és egy uniós ország repterén átszállnak, teljes körű személyi ellenőrzésen eshetnek át, mivel harmadik országból érkező utasnak minősítik őket.

A légügyi biztos elmondása szerint már felállítottak a Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airporttal (BA) együtt egy munkacsoportot. Ez azokat a feladatokat fogja koordinálni, amelyek ahhoz kellenek, hogy a reptér újra “clear” (tiszta), azaz biztonságos besorolást kapjon. A repteret Márton Attila szerint legkorábban másfél-három hónapon belül minősíthetik újra.

Egyelőre nem tudnak arról, hogy bármelyik légitársaság emiatt ne indítana járatokat Ferihegyről, de – mint mondta – ha a besorolás hosszú ideig nem változik, akkor ez reális lehetőség. A biztos közölte: javasolni fogja, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóságból szervezzék ki a légügyi hatóságot, és önálló szervként működtessék tovább.

Hardy Mihály, a BA vállalati kapcsolatok igazgatója a kormányszóvivői tájékoztató után újságíróknak elmondta: a konkrét problémákról biztonsági okokból nem nyilatkozhatnak. A vizsgálat által feltárt hibák döntő többségét már kijavították, és amint a pontos jegyzőkönyvet kézhez kapják, intézkedni fognak a további lépésekről is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik