Belföld

A magyar répának 1870 kilométert kell utaznia

Nagy Anna azt a három jogszabályt emelte ki, amely számár jelentősnek tűntek.

Nagy Anna kormányszóvivő – a kormány első hatvan napját és a parlament által meghozott törvényeket értékelve – a rezidensrendeletet, a családi pótlék rendszerének átalakítását és a helyben termelt élelmiszerek fontosságát emelte ki hétfőn. Elmondta, a hatvan nap alatt megalkotott jogszabályok közül azt a hármat emeli ki, amelyek számára mint kormányszóvivő és mint magyar állampolgár jelentősnek tűntek.

Kiemelte: a rezidensrendeletet azért tartotta fontosnak, mert – mint mondta – a napokban azt halotta, a fiatalok egyharmada nem Magyarországon képzeli el az életét. Ha ezeknek a fiataloknak legalább egy része itt marad az országban, akkor már nagyon sokat tett a kormány – tette hozzá.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár még július 7-én jelentette be, hogy módosítják a tavaly elfogadott rezidensrendeletet, amely a fiatal orvosokat 9 évig egy kórházhoz kötötte volna.

A rendelet módosítása után lehetőség lesz arra is, hogy gyermekvállalás esetén a képzést megszakítsák, illetve azok, akik hiányszakmákban – például sugárterápiás szakember, traumatológus, neurológus, pszichológus – jelentkeznek rezidensnek, 50 százalékkal magasabb bérezésre számíthatnak – tette akkor hozzá.

Nagy Anna másodikként a családi pótlék rendszerének átalakítását említette meg. A Ház által megszavazott törvény egyértelművé teszi, hogy a családi pótlék a gyermekeknek járó és a gyermek után járó juttatás, és nem feltétel nélkül kapják meg az érintettek – hangsúlyozta.

Az Országgyűlés június 28-án fogadta el azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében, ha a gyermek a kötelező tanórai foglalkozásokról igazolatlanul több mint ötven órát mulaszt, az adott település jegyzője elrendeli védelembe vételét és a teljes iskoláztatási támogatás felfüggesztését.

Nagy Anna úgy fogalmazott: kormányszóvivőnek kellett lennie, hogy megtudja, ma egy magyar répának 1870 kilométert kell utaznia ahhoz, hogy a termőföldtől eljusson otthon a vasárnapi húslevesig, az agyonszabályozott piac ennyit utaztatja a répát. Hozzátette: a kormány intézkedései nyomán a kistermelők akár a saját városukban, falujukban is eladhatják terméküket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik