Belföld

Lassú, de biztos a haladás Afganisztánban

Afganisztánban „lassan, de biztosan haladnak” a nemzetközi katonai erőfeszítések a céljuk felé - jelentette ki vasárnap az amerikai vezérkari főnök, aki Kabulban tesz látogatást.

Michael Mullen, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke közölte, hogy a sokszor emlegetett 2011 júliusi dátum „az átmenet kezdete”, vagyis akkor kezdik meg a felelősség átadását az afgán erőknek, de az országból kivonuló külföldi erők száma a harctéri helyzettől függ.

Washington csapatokat fog tartani az országban jóval ez után az időpont után is – mondta, hozzátéve: „lehetséges, de nem lesz könnyű”, hogy az afgán erők 2014 végéig teljesen átvegyék a katonai ellenőrzést.

A vezérkari főnök a sajtótájékoztatón elismerte, hogy az Egyesült Államok és Afganisztán, de még inkább Pakisztán viszonyát megterheli a bizalom hiánya, aminek az az oka, hogy „az Egyesült Államok már ott volt a térségben, de azután kivonult” Mullen arra utalt, hogy a 90-es években Washington sokak szerint magára hagyta a Szovjetunió elleni háborút megvívó afgán lakosságot, s az ázsiai ország polgárháborúba zuhant.

Mullen leszögezte, hogy az Egyesült Államok fokozni fogja az együttműködést Pakisztánnal a stratégiai kapcsolatok érdekében, és a szélsőségesek erősségei elleni harcban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik