Belföld

Koszovóról egyeztetnek a szerb parlamentben

Rendkívüli ülést tart a szerb parlament hétfőn Koszovóról. A testület várhatóan elítéli a hágai Nemzetközi Bíróságnak a volt szerbiai tartomány függetlenségéről a napokban kihirdetett állásfoglalását.

A szerb ellenzéki pártok már régóta követelték, hogy a parlamentben tűzzék napirendre a kormány Koszovó-politikáját, de a kabinet ezt eddig elutasította. A csütörtöki hágai döntés után – amely kimondta, hogy 2008. február 17-én kihirdetett koszovói függetlenségi nyilatkozat nem ellentétes a nemzetközi joggal – felerősödtek az ezt követelő hangok.

A hivatalos indoklás szerint a parlamenti ülés célja, hogy minél szélesebb konszenzus alakuljon ki Koszovó ügyében. Minden jelentős politikai szereplő, minden parlamenti frakció támogassa a kormány következő lépését, az ENSZ Közgyűlése elé beterjesztendő szerb határozati javaslatot. A kormány sajtóértesülések szerint a konszenzus jeleként szeretne elfogadtatni egy stratégiai dokumentumot a hétfő délelőtti parlamenti ülésen.

A szerbiai ellenzék a némileg váratlan, Szerbiában óriási csalódást keltő hágai döntés után össztüzet zúdított Boris Tadic elnökre és a Mirko Cvetkovic vezette szerb kormányra. A bírálatok első számú célpontja Vuk Jeremic külügyminiszter volt. Vojislav Kostunica volt kormányfő, az ellenzéki nemzeti konzervatív Szerbiai Demokrata Párt elnöke lemondásra szólította fel az államfőt.

A hét végi szerb sajtóban megszólaltatott szakértők szerint a belgrádi kormánynak egyelőre nem kell tartania bukástól. Ha viszont szeptemberben az ENSZ-ben Szerbia számára kedvezőtlenül alakulnak a dolgok, komolyan megrendülhet a kabinet helyzete – latolgatták elemzők a hágai Nemzetközi Bíróság csütörtökön kihirdetett tanácsadó véleményének lehetséges szerbiai belpolitikai következményeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik