Belföld

Irán szeptemberben tárgyal az EU-val

Az isztambuli iráni-török-brazil külügyminiszteri találkozón vasárnap Teherán jelezte: hajlandó arra, hogy a ramadán böjti hónap végén, vagyis szeptember elején tárgyaljon atomprogramjáról az Európai Unióval.

Ahmet Davutoglu török külügyminiszter a találkozón bejelentette, hogy Irán hétfőn levelet küld a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek, és ebben kéri, hogy a szervezet kezdje el az Irán, Törökország és Brazília között májusban kidolgozott uráncsere-megállapodás végrehajtása technikai kérdéseinek megtárgyalását.

Ezt a megállapodást a Nyugat elégtelennek minősítette és elutasította. Azt gyanították, hogy Irán így akarja elkerülni az ellene szóló újabb ENSZ-szankciókat, amelyek azonban azóta megszülettek, sőt saját újabb szankciókat szabott ki Iránra az Egyesült Államok és erre készül az EU is. Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök éppen egy vasárnapi tévébeszédében intette óva az EU-t újabb a tervezett büntetőintézkedéseinek elfogadásától, leszögezve, hogy Teherán keményen fog reagálni minden ellenséges akcióra.

A nyugati hatalmak attól tartanak, hogy Irán titkos urándúsítási programjának örve alatt atomfegyver előállítására törekszik. Teherán tagadja ezt, azt állítja: az urándúsítással az a célja, hogy villamos áramot tudjon előállítani, és ezáltal növelni tudja olajexportját.

Brazília és Törökország úgy jellemezte a tervezett uráncsereprogramot, hogy azáltal Irán elnyerheti a nyugatiak – konkrétan az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország – bizalmát, és végre egy átfogó nukleáris megállapodást köthet velük. A hat nagyhatalmat most Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője képviseli. Ashton júniusban levélben kérte Szajed Dzsalili iráni nukleáris főtárgyalót, hogy Teherán újítsa fel a nagyhatalmakkal a nukleáris programjáról szóló tárgyalásokat.

Manusehr Mottaki, iráni külügyminiszter újfent megerősítette, hogy rögtön a ramadán után készek tárgyalásokat kezdeni Ashtonnal – mondta vasárnap Davutoglu, hozzátéve, hogy a találkozó helye Isztambul lehetne.

A májusi uráncsere-megállapodás óta Irán, Törökország és Brazília képviselője most tárgyalt először a szerződésük részleteiről. Davutoglu és brazil hivatali partnere, Celso Amorim arra kérte Iránt, hogy a Nyugattal történő tárgyalásain legyen „rugalmas”, tevékenysége pedig „átlátható”.

A teheráni uráncsere-megállapodás szerint Irán Törökországba szállítja s ott letétbe helyezi 3,5 százalékos dúsítású uránkészletének egy részét, 1200 kilogrammot, s cserébe később 120 kilogramm 20 százalékosra dúsított fűtőanyagot kap teheráni kutatóreaktorának üzemeltetéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik