Belföld

LMP: a kormánypártok intézményesítették a „cselédséget”

Az LMP szerint a kormánypártok intézményesítették a "cselédséget" a gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megszavazásával.

Kaufer Virág, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője az MTI-nek pénteken megküldött közleményében úgy fogalmaz: a háztartási és házkörüli munkát vállalók végtelenül kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek.

A politikus szerint az elfogadott törvény alapján a munkaadó jól jár, mivel olcsón és legálisan fogadhat fel alkalmi munkavállalókat, a kormány még jobban, mert javulhatnak a statisztikai adatok. Hozzáteszi azonban: a legálisan dolgozó munkavállalónak nem lesz egészségbiztosítása, nem lesz nyugdíj-megtakarítása és minimumbérre, szabadságolásra, betegellátásra legalábbis a törvény szerint – nem számíthat munkaadójától.

A kizárólag férfiakból álló kormány úgy képzeli a nők társadalomban betöltött szerepének erősítését, hogy “cselédsorba” küldi őket, ugyanis a háztartási munkák jelentős részét nők végzik – írja.

Megfogalmazása szerint az LMP hosszú távon az adórendszer egyszerűsítését, az egész gazdaságra kiterjedő járulékcsökkentést, a részmunkaidő és az atipikus munkavállalás valós támogatását látja megoldásnak, amely a feketegazdaságból vagy segélyből élők, illetve a főállású munkát vállalni nem tudó nők és férfiak elhelyezkedési lehetőségeit javítaná.

Mit tartalmaz a törvény?

Az Országgyűlés csütörtökön fogadta el a kormány 29 pontos gazdasági akciótervéhez kapcsolódó gazdasági és pénzügyi törvénycsomagot. A jogszabály mind a foglalkoztató, mind a foglalkoztatott – aki tb-ellátásra nem lesz jogosult – számára adó-, valamint járulékmentessé teszi a háztartási munkát, amelyek körébe a természetes személyek számára végzett következő tevékenységeket sorolja: lakástakarítás, főzés, mosás, vasalás, gyermekek felügyelete, házi tanítása, otthoni gondozás és ápolás, házvezetés és kertgondozás, amennyiben ezt természetes személyek nem vállalkozóként végzik.

A mentesség feltétele, hogy a foglalkoztató havonta, a munkavégzés megkezdése előtt bejelentse a háztartási alkalmazottat az adóhatósághoz, és alkalmazottanként havonta befizessen 1.000 forint regisztrációs díjat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik