Belföld

Szeptemberre lesz infokommunikációs stratégia

Augusztus elején nyilvánosságra hozza a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a szocialista kormányzás örökségét, majd ezt követően szeptemberben, a szakmai, társadalmi konzultáció után az új infokommunikációs stratégiát is - mondta Nyitrai Zsolt, a tárca infokommunikációs államtitkára az MTI-nek.

Az államtitkár elmondta, az örökséget azért kell felmérni, hogy világos legyen, milyen helyzetből indulhat ki a polgári kormány. Az elemzés azonban nemcsak az új kormány, hanem a közvélemény tisztánlátását is szolgálja.

Nyitrai Zsolt kifejtette, szakemberek segítségével tekintik át azt, mit hagyott rájuk a szocialista vezetés. Az államtitkár leszögezte, új korszakot nyitnak, amihez nélkülözhetetlen az átláthatóság. Hozzátette, bár az átvilágítás még nem ért véget, már látszik, hogy az elmúlt nyolc évben több esetben is az indokoltnál drágábban vett technológiát a szocialista kormány, esetenként idejétmúlt, a már meglévő rendszerekkel nem kompatibilis megoldásokat választott, s több kedvező lehetőséget is elszalasztott, miközben nem ritkán párhuzamos fejlesztések mentek végbe.

Nyitrai Zsolt, aki korábban a Fidesz infrastrukturális és telekommunikációs munkacsoportját vezette, elmondta, e terület fontosságát az is mutatja, hogy az új parlament létrehozta az önálló infokommunikációs és távközlési albizottságot. Nyitrai Zsolt kifejtette, az infokommunikációs stratégia a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban működő új infokommunikációs államtitkárság alá tartozó összes területet számba veszi, így a kormányzati infrastruktúra, az elektronikus hírközlés, a frekvencia gazdálkodás, az audiovizuális média és a postaügyi fejlesztésekről, illetve ezen területek szabályozásáról is szól majd. Az egyik legfontosabb alapfeltétel már megvalósult, az infokommunikációs területek egységes és hatékony irányítás alá kerültek.

Nyitrai Zsolt elmondta, az infokommunikáció nagy lehetőségeket rejt magában az ország számára, ez a terület az új kitörési pont is lehet. Ez azonban csak akkor válhat valósággá, ha a kormányzat együttműködik mindazon szervezetekkel, cégekkel és érdekképviseletekkel, amelyek érdekeltek az infokommunikáció sikerében. Az államtitkár szerint azért is kell a ciklus elején egy széles körű párbeszéd alapján kialakított infokummunikációs stratégiát megalkotni és elfogadtatni, hogy a közvélemény is lássa, mit akar megvalósítani és elérni, illetve hová akar eljutni a kormány a következő négy évben.

Hozzátette, az uniós elképzeléseket is tartalmazó stratégia rugalmas lesz, hogy reagálni tudjon a gyorsan változó infokommunikációs világ kihívásaira, ugyanakkor pedig gyakorlatias is lesz, mert része lesz egy, a feladatokat részleteiben bemutató akcióterv is. A stratégia bemutatja majd azt is, hogyan gazdálkodik felelősen és ésszerűen a kormány a nemzeti értéknek tekintett frekvenciákkal, s miképpen képzeli el a nemzeti, digitális hálózat létrehozását.

Az államtitkár szerint a frekvenciák használatáról az érintettek bevonásával gyors, ésszerű döntéseket kell hozni, részben azért is, mert a szocialista kormány az idén 20 milliárd forint frekvencia díjbevételt tervezett a költségvetésbe.
Hozzátette, a frekvencia-gazdálkodásnak ösztönöznie kell a beruházásokat és a szélessáv térnyerését, valamint a verseny élénkítését is. A tervek szerint több, eddig polgári célra nem használt frekvenciát is megnyitnak a felhasználók előtt.
Nyitrai Zsolt a fő célok között megemlítette a digitális közbizalom helyreállítását, és a digitális önbizalom megerősítését is.

Az államtitkár kifejtette, olyan átlátható és nem utolsó sorban olcsó kormányzati rendszert kell kiépíteni, amit az állampolgárok is egyszerűen tudnak használni. Így lesz értelme annak, ha az állam az elektronikus rendszer használatára ösztönzi az embereket.

Nyitrai Zsolt az audiovizuális média szabályozásáról elmondta, az Országos Rádió és Televízió Testület és a Nemzeti Hírközlési Hatóság összevonásával egy hatékony, olcsóbb, konvergens hatóság jön létre. Erre azért is szükség van, mert a média eddigi szabályozása és felügyelete működésképtelen és nagyon drága volt. Az új szervezet, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az eddigieknél ésszerűbben és takarékosabban működik majd. Kifejtette, a cél az, hogy az új szervezet a csütörtöki parlamenti szavazást követően minél hamarabb működni kezdjen.

Az államtitkár a digitális átállásról elmondta, ennek, hatékony állami koordináció mellett, az eredeti terveknek megfelelően, 2011 december végig meg kell történnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik