Belföld

Orbán: több baloldali szavaz ránk, mint az MSZP-re

A kormányfő szerint alig 2 hónap alatt több és jelentősebb változást hajtottak végre, mint elődeik 8 év alatt.

Orbán Viktor szerint az új kormány megalakulása óta eltelt 56 napban létrejött a nemzeti centrum, ami reményre ad okot, és amelybe csak az nem tartozik, aki nem akar. A miniszterelnök a parlament rendkívüli nyári ülésszakának utolsó napján úgy fogalmazott, hogy a kormány és az Országgyűlés az elmúlt időszakban tabukat döntött.

Európa-szerte csődöt mondtak a múlt századi ideológiák, a gazdasági világválságot pedig azon országok vészelték át könnyebben, ahol az ideológiák helyét a józan észen alapuló széles összefogás jött létre – mondta napirend előtti felszólalásában a kormányfő. A kormány azt a több százezer baloldalit is képviseli, aki a Fideszre szavazott tavasszal. A miniszterelnök szerint több baloldali szavazója van a Fidesznek, mint az MSZP-nek, így például az ÁSZ alelnöke és Alkotmánybíróság új tagjai kinevezésénél nem politikai gesztust tett a kormány.

A kormányfő szerint a nemzeti centrumot a munka, az otthon, a család, az egészség és a rend tartja össze. Orbán Viktor úgy véli, hogy ezek a mindennapi élet szempontjából legfontosabb kérdések. A miniszterelnök beszédében több olyan tabu ledöntéséről is beszélt, amelyre nem volt elég az elmúlt 20 év: ilyen ledöntött tabunak nevezte a politikusok és képviselők számának csökkentését, az adórendszer jelentős átalakítását, a terhek csökkentését, a bankok bevonását a közterhek igazságos elosztásába.

A rendszerváltás óta nem sikerült ledönteni azt a tabut sem, amely szerint nem lehet egyszerre pénzügyi stabilitás és gazdasági növekedés. Orbán Viktor szerint a kormány a növekedésbarát egyensúly politikájával ezt a tabut is ledönti. A kormányfő hozzátette: ledöntik az elszámoltatás, a pazarló állam és az erkölcstelen mértékű végkielégítések tabuját is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik