Belföld

Hiányolják a konzultációt a fegyveresek

.Továbbra is alkotmányos jogaikat féltik a szolgálatban lévők.

Egységesen elutasítják a rendőrök, katonák, nemzetbiztonságiak passzív választójogát tiltó alkotmánymódosítást a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fóruma (SZÉF) munkavállalói oldalát alkotó országosan reprezentatív szakszervezetek, és minden hazai és nemzetközi fórumot felhasználnak, hogy visszaálljon a jelenlegi szabályozás – közölte Kónya Péter, a munkavállalói oldal elnöke csütörtökön az MTI-vel

Mint közleményében írta, a jelenlegi szabályozás most is alkalmas arra, hogy a pártpolitizálástól távol tartsa a hivatásos állományt, sőt a szolgálati törvények most is a szükségesnél nagyobb mértékben korlátozzák a hivatásos állományúak alkotmányos jogait.

“Tiltakozunk az ellen, hogy az alkotmányos jogainkat korlátozó törvénymódosításról előzetesen semmilyen egyeztetés nem történt a szakszervezeteinkkel, miközben a kormány folyamatosan propagálja a nemzeti konzultáció szükségességét” – tette hozzá.

Közölte: az alkotmánymódosítás deklarált céljával – hogy távol tartsa a pártpolitikát a fegyveres és rendvédelmi szervektől – egyetértenek, de a jogszabály-módosítás (amelyről a tervek szerint csütörtökön szavaz az Országgyűlés) “nem segíti ezen célok elérését, ráadásul túlzott mértékben, indokolatlanul és aránytalanul tovább korlátozza alkotmányos jogainkat” – írta.

Úgy fogalmazott, önmagában is ellentmondásosnak tartják azt a kormánypárti szándékot, amely a politikát akarja távol tartani a fegyveres és rendvédelmi szervektől, miközben ezen szervezeteket politikusok irányítják és vezetik. “Ezzel együtt kizárják, hogy a fegyveres és rendvédelmiek aktív és nyugállományú tagjai közéleti tevékenységet folytassanak”.

Ugyanakkor, – mint jelezte – üdvözlik a parlamenti döntés azon részét, amely a szolgálati jogviszony megszűnését követő három évvel mentesíti a fegyveres és rendvédelmieket a szolgálati és államtitok alól.

Kónya Péter hozzátette: tekintettel a törvényjavaslat aránytalanságára, a fegyveres- és rendvédelmi szervek valamennyi reprezentatív szakszervezete felszólítja a parlamenti képviselőket, hogy “a jogalkotásban az arányosság és a célszerűség szem előtt tartásával végezzék jogalkotói munkájukat”.

A jelenlegi szabályok szerint, ha valaki a választáson jelöltté válik, fel kell függesztenie szolgálati viszonyát, és rendelkezési állományba kerül. Ha a választás úgy zárul le, hogy a jelöltből nem lesz képviselő, akkor visszakerül a tényleges állományba, ha pedig megválasztják, addig függesztik fel a szolgálati viszonyát, amíg a mandátumát tölti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik