Belföld

Orbán megsértette Radicovát?

A szlovák sajtó szerint Orbán Viktor nem a legjobb házigazdaként mutatkozott be a visegrádi négyek kormányfőinek budapesti találkozóján: nem ő, hanem Németh Zsolt fogadta a szlovák miniszterelnök-asszonyt, és a kézfogás is nehezen ment. Ám mindezt cáfolta a szlovák miniszterelnöki hivatal.

“A magyar sajtó is észrevette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tegnap nem a legjobb teljesítményt nyújtotta. Már a visegrádi négyek kormányfőinek fogadásakor komolyan megsértette a diplomáciai protokoll és az udvariasság szabályait. Személyesen csak a lengyel kormányfőt fogadta, akivel a legjobbak a kapcsolatai. Iveta Radicovát, a miniszterelnökök között az egyetlen nőt, a külügyminisztérium államtitkára, Németh Zsolt fogadta” – írja a Sme című liberális napilap szerdán.

Mindezt közleményben cáfolta a szlovák miniszterelnöki hivatal.
“A fogadási ceremónia Budapesten a szokások szerint zajlott le mindazzal együtt, ami ehhez hozzátartozik, beleértve a Szlovák Köztársaság miniszterelnökének fogadását Orbán Viktor magyar miniszterelnök által” – tették közzé.

“Orbán szintén habozott, amikor az újságírók felszólították, hogy fogjon kezet Radicovával, és a leülésnél a széket a miniszterelnök asszonynak Petr Necas húzta ki az asztal alól” – jegyzi meg a lap, ami a szervezőknek felrója, hogy az Orbán-Radicová találkozó után a szlovák kormányfőnek nem biztosítottak helyiséget az újságírókkal való beszélgetésre, és Radicovának a folyosón állva kellett nyilatkoznia.

Ez a pozsonyi hivatal szerint “egyértelműen nem felel meg a valóságnak, és félrevezető”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik