Belföld

Balla: össznemzeti érdek a sikeres EU-elnökség

Az újra összeült előkészítő munkacsoport fideszes társelnöke szerint ötpárti egyetértés alakult ki.

Ismét összeült a jövő évi magyar EU elnökséget előkészítő munkacsoport szerdán. A testület továbbra is a napi politikán felül álló konszenzusra törekszik – hangzott el az ülést követően. A munkacsoport szeptember elejére készít leltár a felkészülés üteméről.

A sikeres magyar EU elnökség össznemzeti érdek, a szerkezeti és tartalmi kérdésekben ötpárti egyetértés alakult ki – mondta a nyitóülést követően a munkacsoport fideszes társelnöke. Balla Mihály hozzátette: a Külügyminisztérium tájékoztatása szerint 2,2 milliárd forint hiányzik az elnökség büdzséjéből. A kormánypárti politikus azt mondta, hogy 800 ember dolgozik az előkészületeken. Korábbi hírek szerint lemaradás tapasztalható, ám ennek részleteiről csak szeptember elején lesz pontos képe a kormánynak.

Fontos, hogy sikeres legyen a 2011-es magyar EU elnökség, amely nagy lehetőség és egyben felelősség is – mondta az ülést követően Mesterházy Attila. A munkacsoport szocialista társelnöke szerint sikeres elnökség esetén nagyobb szava lehet Magyarországnak az EU-n belül. Az ellenzéki politikus reményét fejezte ki, hogy a munkacsoportban továbbra is a napi politikán felülemelkedő, konstruktív együttműködés lesz tapasztalható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik