Belföld

A Fidesz nem korlátozza, értelmezi a sajtószabadságot

A szabad sajtó sokat tehet a zsarnoki rendszerek ellen.

Nem a sajtószabadság korlátozásáról, hanem értelmezéséről van szó a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényjavaslatban – mondta a Fidesz vezérszónoka a parlamentben.

L. Simon László szerint az elmúlt évek “korlátozott demokráciájában” szembesültek azzal, hogy ha nincs szabad sajtó, akkor az alkotmányos jogokat korlátozó, “korrupciós ügyektől hemzsegő Gyurcsány-éra akár évtizedekre is meghatározhatta volna hazánk sorsának alakulását”.

A szabad sajtó sokat tehet a zsarnoki rendszerek kialakulásának megakadályozása vagy lebontása érdekében – mondta a fideszes képviselő, aki Bibó István szavaival élve kiemelte: nem lehet ott parlamentáris szabadság, ahol a szólásszabadság nem biztosított.

Szerinte azok, akik a javaslatot azzal az érveléssel utasítják el, hogy az korlátozza a sajtó eddigi szabadságát, azok a szabadság fogalmának abszolutizálására törekednek. A szabad sajtót is szabályozni kell, tiszteletben tartva szellemi és nem intézményi autonómiáját – tette hozzá.

L. Simon elmondta hogy a törvényjavaslathoz ő maga is már tíz módosító indítványt nyújtott be, és augusztus 31-ig további módosítókat nyújthatnak be az ellenzéki képviselők is, hogy egy korszerű jogszabály születhessen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik