Belföld

Stumpf alkalmasnak tartja magát alkotmánybírónak

A jelölt az alkotmánybírói posztra is szakmai feladatként tekint.

Stumpf István – miután meghallgatta az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága – azt mondta, hogy 25 éven át olyan munkahelyeken dolgozott, olyan pozíciókban volt, amelyekhez kellett az állam- és jogtudományi végzettség.

Állam- és jogelmélet oktatásával kezdődött a pályája, ami kibővült a Harvard Egyetemen szerzett tapasztalatokkal, megerősödött a közigazgatás és az államtudomány irányába, most az egyetemi habilitációval pedig olyan szintre jutott, amely “egyértelműen demonstrálja, hogy ezen a területen jelentős tudományos eredményeket képvisel” – sorolta a jelölt.

Szerinte az Alkotmánybíróságon most is számos, hozzá hasonló tudományos háttérrel rendelkező bíró dolgozik, kancelláriaminiszteri tapasztalata pedig kifejezetten hasznára válhat a testület működésének.

A függetlenséggel kapcsolatban az amerikai modellt emelte ki Stumpf István. Mint mondta, ha egy republikánus elnök egy republikánus érzelmű bírót jelöl, akkor annak függetlenségét az biztosítja, hogy ha bekerült a testületbe, onnantól kezdve saját jogmeggyőződése alapján dönt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik