Belföld

Orbán: a 3,8 százalékos hiánycél az egyetlen elvárás

A miniszterelnök Közép-Európa megújulásáról beszélt, és együttműködésre szólított fel a V4-csúcson. Utána az IMF-botrányról is szót ejtett.

A lengyel miniszterelnök 2007-es választási sikerére utalva úgy fogalmazott: a varsói expressz megérkezett Budapestre, látogatást tett Pozsonyban, és Prágát sem hagyta érintés nélkül. Ez számára azt jelenti, hogy Közép-Európa megújult, Közép-Európában az emberek komoly változásokat akarnak – mondta.

A kormányfő szerint ma komoly igény van Közép-Európában a közép-európai együttműködés rendszerének felépítésére.

Orbán Viktor azt mondta, ma a napnál világosabb: “ha nem akarjuk, hogy a vasfüggönyt pénzfüggöny váltsa fel (…), akkor a közép-európai államoknak együtt kell egymással működniük”.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és Magyarország között létrejött szerződés alapján az egyetlen konkrét elvárás Magyarországgal szemben a 3,8 százalékos költségvetési hiány, ezt az ország be is fogja tartani – közölte Orbán Viktor.

A V4-csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatón a miniszterelnök kijelentette: ennek az évnek a végén Magyarország költségvetési hiánya nem lehet 3,8 százaléknál magasabb, és nem is lesz. Az azonban, hogy ezt hogyan kell elérni, kizárólag nemzeti felelősség – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik