Belföld

Már javult is a szlovák-magyar viszony

Máris jobb a szlovák-magyar viszony, és a vitatott kérdéseket a munkájukat felújító vegyes bizottságok fogják megoldani - jelentette ki Iveta Radicová szlovák miniszterelnök azt követően, hogy Orbán Viktor magyar kormányfővel tárgyalt kedden Budapesten.

„Nagyon fontos dolgokban állapodtunk meg. Felújítjuk az összes vegyes bizottság működését. Ezek a vegyes munkabizottságok azokkal a kérdésekkel is foglalkoznak majd, amelyek feszültséget keltettek Magyarország és a Szlovák Köztársaság között. Konstruktív megoldásra kell jutniuk”. Amíg ez nem történik meg, addig ezekről a témákról a szlovák és a magyar politikusok nem fognak nyilvánosan vitatkozni – közölte Radicovára hivatkozva a TASR hírügynökség.

A szlovák kormányfő hangsúlyozta: kölcsönösen biztosították egymást arról, hogy a feszültség és a konfliktusok egyik félnek sem állnak érdekében.

„Megegyeztünk abban, hogy nem a Dunán keresztül fogunk egymásnak üzengetni, hanem mindig találkozunk, és személyesen magyarázzuk el álláspontjainkat” – fejtette ki Radicová, aki a Visegrádi Négyek kormányfői találkozója alkalmából látogatott Budapestre.

A találkozó légkörét az új szlovák miniszterelnök pozitívnak minősítette. „Egyáltalán nem használhatom a nyomasztó jelzőt, vagy valami ehhez hasonlót. Ellenkezőleg: nagyon közvetlen, nyílt, barátságos és nagyon konstruktív megbeszélés volt” – jelentette ki Radicová.

Elmondta, hogy a találkozón a kettős állampolgárság kérdése is szóba került. Ezt a kérdést szintén az egyik vegyes bizottság fogja megvitatni.

„Ez égető kérdés volt, de már nem lesz égető kérdés, Vannak megoldások, vannak értelmes megoldások” – húzta alá a szlovák kormányfő. „Orbán miniszterelnök úr, anélkül, hogy ezt el kellett volna mondanom, ismeri az alternatív megoldást, ahogy mi is ismerjük az általuk elfogadott törvényt. Ennek ellenére elmondtam, készek vagyunk a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa elé terjeszteni azt az alternatív megoldást, hogy a magyar törvény ne legyen hatályos a Szlovák Köztársaságban, ha úgy marad, ahogy a parlamentben elfogadták” – tette hozzá Radicová a SITA hírügynökség szerint. Megjegyezte: mindkét ország az Európai Unió tagja, nincs szükség új problémákra, a politikusok a két ország valódi problémáira kívánnak összpontosítani.

Iveta Radicová szlovákiai látogatásra hívta meg Orbán Viktort, amelyre a szlovák-magyar államközi szerződés aláírásának 15. évfordulóján kerülhetne sor. „Úgy néz ki, hogy a meghívás nem talál elutasításra” – jegyezte meg a szlovák politikus.

Radicová szerint Orbán Viktor pozitívan értékelte a szlovákiai fejlődést, és azt mondta, Magyarország érdeke az erős és stabil Szlovák Köztársaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik