Belföld

Felmérnék a kórházak adósságait

Administrator
Administrator

2010. 07. 19. 16:11

Az egészségügyért felelős államtitkár az ágazat tervezett átalakításairól beszélt.
Korábban a témában:

Közös informatikai és gyógyszer-közbeszerzésekkel mozgósítaná a kórházak “elúszó” tartalékait az egészségügyért felelős államtitkár. Szócska Miklós az MTI-nek adott interjúban arról is beszélt, hogy felállt az a bizottság, amely a szakmai szövetségekkel közösen dolgozza ki azt a szempontrendszert, amelynek alapján pontosan kiderülhet, mekkora a magyar kórházak összadóssága, milyen azok gazdasági helyzete.

A kórházaktól és a szakmai szervezetektől “első körben” begyűjtik azokat az információkat, amelyek alapján felépíthető egy egységes jelentési rendszer, jelenleg ugyanis nem lehet tudni, hogy pontosan mekkora összeggel tartoznak az egészségügyi intézmények a beszállítóknak – tette hozzá az államtitkár.

Szócska Miklós szólt arról, hogy területi és funkcionális integrációban képzeli el a kórházak jövőbeni működését, amelynek a közös közbeszerzésen kívüli másik vonulata az ellátás, ezen belül is a labor, a patológiai vagy a radiológiai, és az aktív ellátás egységesítése lenne. Úgy vélte, ha ezen ellátásokat megérte kiszervezni, akkor egy közszolgálati modell révén a kórházak számára is “üzlet” lehet, hogy közösen végezzék, végeztessék el ezeket a feladatokat.

Véleménye szerint itt az ideje felülvizsgálni a “betegutakat” is, mert jelenleg úgy tűnik, mintha azokat “egy részeg ember egy ferde csövű sörétes puskával jelölte volna ki egy térképen”.

A betegutakat mindenképpen racionalizálni kell, ehhez pedig nagy segítséget ad majd az a digitális térkép, amely online “követi” a beteget – mondta az államtitkár, magyarázatként hozzátéve, hogy a jelenlegi ellátási térkép nem veszi figyelembe a közlekedési, a menetrendi, a szociális és az egyéb viszonyokat.

Szócska Miklós elmondta, hogy a jövőben is teljesítményalapú finanszírozásban gondolkodnak, de – mint jelezte – radikális változások lesznek ezen a téren. Úgy vélte, a jelenlegi rendszer nem a hatékonyságot ösztönzi, így azon mindenképpen változtatni kell.

Ezzel kapcsolatban közölte: a specializált, nagy költségű, általában várólistás ellátásokat centrumokba kell szervezni, ahol a szakember és az ellátásra fordítható forrás együtt van. Erről is egyeztetni kell a szakmával – tette hozzá az államtitkár, aki elismerte, hogy az átalakításoknak nem lehet mindenki nyertese.

A háziorvosoknál bevezetett teljesítmény-finanszírozás egyelőre kísérleti jelleggel fennmarad – mondta Szócska Miklós, szerinte azonban nem teljesen jók azok a mutatók, amelyek alapján októbertől kis többletpénzhez juthatnak az orvosok.

Ígérete szerint áttekintik a háziorvosokat terhelő adminisztratív feladatokat, s annak függvényében döntenek a “hogyan továbbról”, továbbá megnézik, hogy a jelenlegi rendszer valóban ösztönzi-e a háziorvosokat a jobb minőségű munkára. Az államtitkár szerint hosszú távon mindenképpen egy teljesítményt növelő, ösztönző rendszerben gondolkodnak az alapellátásban is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Apa lesz Tabáni István

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.