Belföld

Magyarország a piac jóindulatát kockáztatja

Magyarországnak a forint romlásával és az adósságfinanszírozási költségek emelkedésével kell számolnia az IMF és az EB magyarországi tárgyalásainak megszakadása nyomán.

Reuters vasárnapi írásában jelent meg, hozzátéve, hogy a befektetői bizalom megtartása érdekében a jövőben szükség lesz megállapodásra jutni.

Az elemzői véleményeket összegző értékelés szerint ez kockázatos út egy olyan ország számára, amelynek a közép-európai államok közül a legmagasabb a GDP-hez viszonyított államadóssága. Bár Magyarország az államadósság finanszírozását illetően nem szembesül azonnali nyomással – mivel az idei finanszírozás biztosítottnak látszik a fel nem használt hiteleknek és a készpénztartalékoknak köszönhetően – , mégis szüksége van a hitelezők által nyújtott biztonsági párnára.

A megegyezés hiánya kizárja egy új elővigyázatossági megállapodás lehetőségét 2011-re és 2012-re – állítják a Reuters által megkérdezett elemzők. Ez valószínűleg arra kényszeríti a kormányt, hogy mégiscsak megegyezzen az IMF-fel és az EU-val, ennek ideje azonban bizonytalan – vélekedik a hírügynökség.

A bizonytalanság az őszig fennmaradhat, amikor – október 3-án – Magyarországon sor kerül az önkormányzati választásokra. Ez egyben az az idő is, amikor a kormánynak a 2011-es költségvetést véglegesítenie kell, ami, az IMF szerint, kulcsfontosságú lesz bármely jövőbeni tárgyalás szempontjából – hangsúlyozza a Reuters elemzése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik