Belföld

Hajnal óta folyamatosan mentenek a balatoni vízimentők

A viharos idő megérkezése óta, hajnali háromnegyed háromtól szinte folyamatosan mentenek a vízimentők a Balatonon.

Tar Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivőjének elmondása alapján.

A viharossá váló szél miatt stégen rekedt horgászok, árboctörött, vagy homokpadon fennakadt vitorláson rekedt emberek kértek segítséget a Balatonon a vízimentőktől.

Az első riasztás egy fiatal pártól érkezett, akik még az éjjel indultak vízibiciklivel horgászni Zamárdi-felső térségében egy horgászstégre, de onnan nem tudtak visszatérni a viharossá váló időjárás miatt. Mivel a pontos helyüket nem tudták meghatározni, a mentésükre induló Rupert sürgősségi mentőhajó személyzetének először meg kellett őket keresni a viharos Balatonban. A két fiatalt végül háromnegyed ötkor sikerült a szántódi kikötőben partra tenni.

Hajnalban Balatonszemes közelében egy vitorlás feneklett meg négy emberrel a fedélzetén. A hajót a vízimentők levontatták a homokpadról, és biztonságos helyre juttatták. Reggel egy Balatonfüred és Zamárdi között veszteglő árboctörött vitorláson és a rajta rekedt embereken kellett segíteni. Délelőtt pedig a sajkodi öbölben kellett egy vitorlást kett biztonságos helyre vontatni mert az erős szél miatt nem tudott kikötni – mondta a szóvivő.

Tar Mihály figyelmeztetett, a Balatonon jelenleg is másodfokú viharjelzés van érvényben, és az előrejelzések szerint a térségben bármikor kialakulhat rendkívül erős széllel, záporral, zivatarral, vagy jégesővel járó viharos időjárás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik