Belföld

Kitűzték a választás határnapjait

Sólyom László köztársasági elnök október 3-ra írta ki az önkormányzati képviselők választását, a választási eljárás határidőiről és határnapjairól szóló közigazgatási és igazságügyi miniszteri rendelet ma jelent meg a Magyar Közlönyben.

A választópolgároknak augusztus 16. és 19. között kell megkapniuk a névjegyzékbe történő felvételről szóló értesítést, a választói névjegyzéket pedig augusztus 18-tól 22-ig közszemlére teszik a polgármesteri hivatalokban. A névjegyzékből kihagyás, illetőleg törlés vagy a névjegyzékbe való felvétel miatt augusztus 18-tól augusztus 22-én 16 óráig lehet kifogást benyújtani

Azok a választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak lakóhelyükön, igazolással szavazhatnak: igazolást személyesen vagy meghatalmazott útján október 1-jén 16 óráig, ajánlott levélben pedig úgy lehet kérni, hogy az legkésőbb szeptember 28-án megérkezzen az illetékes helyi választási irodához.

A helyi választási bizottságok (és az új szavazókörök kialakítása során létrehozott szavazatszámláló bizottságok) választott tagjait és szükséges számban a póttagokat, valamint az Országos Választási Bizottság választott tagjait legkésőbb augusztus 22-én meg kell választani. A választási bizottságok megbízott tagjait a jelöltek, jelölőszervezetek legkésőbb szeptember 17-én 16 óráig jelenthetik be a választási bizottságnál.

Jelöltet ajánlani szeptember 3-án 16 óráig lehet, eddig az időpontig lehet a jelölteket, illetve a megyei listákat bejelenteni az illetékes választási bizottságoknál. A kompenzációs lista és az azon szereplő jelöltek legkésőbb szeptember 6-án 16 óráig jelenthetők be.

A jelöltnek, jelölőszervezetnek a be nem nyújtott ajánlószelvényeket szeptember 6-án 16 óráig meg kell semmisíteniük, az erről készült jegyzőkönyvet három napon belül át kell adni a választási bizottságnak. A fővárosi listát és az azon szereplő jelölteket legkésőbb szeptember 7-én 16 óráig lehet bejelenteni.

A jelöltek, jelölőszervezetek szeptember 13-a után juthatnak hozzá (díjfizetés ellenében) a névjegyzékben szereplő választópolgárok adataihoz. A helyi közszolgálati műsorszolgáltatók szeptember 18-tól szeptember 30-ig a jelölés, illetve a listaállítás arányában legalább egyszer ingyenesen közlik a jelölőszervezetek, továbbá a polgármesterjelöltek politikai hirdetését. Az országos közszolgálati műsorszolgáltatók pedig október 2-án közreadják annak a nyolc jelölőszervezetnek a választási összefoglalóját, amelyek az országos összesítés szerint a legtöbb képviselő- és polgármesterjelöltet állították.

A választási kampány október 3-án 0 óráig tart, kampányt folytatni október 3-án 0 órától 19 óráig tilos. A választás eredményét október 4-ig kell megállapítani.

Ha Budapesten a jelölt fővárosi kerületi kompenzációs listáról és fővárosi területi listáról egyaránt mandátumot szerez, úgy legkésőbb 2010. november 2-ig nyilatkoznia kell, hogy melyiket fogadja el. Ugyaneddig az időpontig kell eltávolítani a választási plakátokat is.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter ma megjelent rendelete kitér a települési kisebbségi önkormányzati képviselők választásának határnapjaira is: a kisebbségi választásokat augusztus 9-ig kell kitűzni. (A kisebbségi önkormányzati választást akkor tűzi ki a helyi választási bizottság, ha a településen adott kisebbség választói jegyzékében szereplő kisebbségi választópolgárok száma a választás kitűzésének napján eléri a 30-at. A választás megtartását nem akadályozza, ha a kisebbségi választói jegyzékben szereplő választópolgárok száma a választás kitűzését követően 30 alá csökken.)

A helyi választási bizottság megbízott tagjait a kisebbségi jelölőszervezetek (hasonlóan a települési önkormányzati választáshoz) legkésőbb szeptember 17-én 16 óráig jelenthetik be.
A kisebbségi választás jelöltjeit legkésőbb szeptember 3-án 16 óráig lehet bejelenteni.
A miniszter rendeletének melléklete tartalmazza a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a kisebbségi önkormányzatok tagjainak választásán használandó nyomtatványok mintáit is.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.