Belföld

Pintérnek még nem volt ideje a Kenedi-bizottságra

Nem tudta megkezdeni a munkát az állambiztonsági szolgálatok mágnesszalagon tárolt adatait vizsgáló bizottság, mert nem kapták meg a szükséges információkat.

A rendszerváltás előtti állambiztonsági szolgálatok mágnesszalagokon tárolt adatait tavaly archiválták, majd tartalmukat kinyomtatták. A vizsgálathoz azonban szükség lenne arra a kulcsra, amivel a rendszerváltás előtt az állambiztonság ezeket az adatokat számítógépen rögzítette. Kenedi János történész, a bizottság tagja szerint azonban az NBH (mai nevén Alkotmányvédelmi Hivatal) egyszer azt állítja, hogy nincs a birtokában ilyen, máskor azt, hogy titkos – írja az [origo].

Kenedi azt mondta, már négy levelet írtak a Hivatalnak, de válasz hiányában a miniszterelnököt is megkeresték. A belügyminisztérium az [origo] kérdésére azt közölte, az előző kormány által előírt, jövő május 15-i határidőig kommunikálni fogják, mi történik az adattárral. A kormány és a bizottság közti kapcsolattartásra kijelölt Nyíri Sándor a hírportálnak arról beszélt, a kérdés nem került le a napirendről, de Pintér Sándor belügyminiszter türelmet kért, mivel más súlyos ügyek miatt erre még nem jutott idő.

A szalagokon minden bizonnyal az állambiztonsági hálózati személyek nyilvántartása mellett, a megfigyelt személyek nyilvántartásának egy jelentős része is megtalálható. Bajnai Gordon még kormányfőként februárban jelentette be, hogy Kenedi vezetésével szakértői bizottság felügyelheti az adatok felülvizsgálatát. A bizottságnak jövő május 31-ig végeznie kellene a hálózati személyek adatait tartalmazó, a Kenedi szerint több mint 3700 oldalas H-jelű adattár feldolgozásával. – írja az [origo].

AJÁNLOTT LINK:

Pintér engedélyére vár a pártállami titkokat vizsgáló bizottság [origo]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik