Belföld

Számvevőszéki ellenőrzést küld a kormány a cigány önkormányzatra

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint az OCÖ 2009. első félévi gazdálkodását vizsgálnák. Kettéválhat a fűtési- és az úgynevezett használati meleg víz díja is.

Az Országos Cigány Önkormányzat pénzügyi gazdálkodásának átfogó számvevőszéki ellenőrzésével kapcsolatban Nagy Anna kormányszóvivő az MTI kérdésére hozzáfűzte: Farkas Flórián, amikor bejelentették, hogy miniszteri biztosnak nevezik ki a roma támogatások felügyelésére, a tervei között beszélt arról, hogy egy ellenőrzési tevékenység is lesz a feladatkörében.

A szóvivő tájékoztatóján közölte: a kabinet szerdai ülésén megvitatta az energiaellátáshoz kapcsolódó törvényjavaslatot, amellyel mind a központi fűtéses, mind pedig a távfűtéses épületeknél jogilag is lehetővé válhat, hogy kettéváljon a fűtési célra használt meleg víz és az úgynevezett használati meleg víz díja. Ezzel a lépéssel csökkenne a teljes országos energiafogyasztás, illetve a földgázfelhasználás – tette hozzá.

Az MTI azon kérdésére, hogy a kormány milyen előterjesztések megtárgyalását kérte a jövő heti, meghosszabbított, rendkívüli ülésszakon, a kormányszóvivő azt válaszolta: az előző kabinet elmaradása miatti jogharmonizációs célú előterjesztések megtárgyalását; ezeket még e hét péntekig az Országgyűlés elé terjeszti a kormány.

Arra a kérdésre, miként kommentálja, hogy a Ház leszavazta azt a módosító indítványt, amely a közszférára vonatkozó végkielégítési plafonnal kapcsolatban eleget tett volna a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kérésének, azt mondta: a kormány tudomásul veszi az Országgyűlés döntését, és nem hiszi, hogy a pedagógusokat hátrányosan érinti a lépés, hiszen nem a tanárok, orvosok fizetéséhez szabták a plafont; a PDSZ felvetése elméleti jellegű volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik