Belföld

Kisebbségi választás: az utolsó napokra várható roham

Már csak két napig lehet jelentkezni képviselőjelöltnek.

Alig néhány nappal a határidő lejárta előtt több mint 142 ezren jelezték a lakóhelyük szerinti jegyzőnél, hogy részt kívánnak venni a települési kisebbségi önkormányzati képviselők októberi választásán.

Annak ellenére, hogy négy évvel ezelőtt összesen 200 ezren vetették magukat fel a jegyzékbe, akkor öt nappal a határidő lejárta előtt még csak 106 ezren szerepeltek a jegyzékben, vagyis a választók csaknem fele a határidő utolsó napjaiban regisztráltatta magát. Várhatóan az idei kisebbségi választásra is sokan az utolsó napokban jelentkeznek.

A települési kisebbségi önkormányzati választáson csak az szavazhat, aki a 13 kisebbség egyikéhez (bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén vagy ukrán) tartozik, a kisebbséghez tartozását nyilatkozattal vállalja, nagykorú vagy október 1-jéig nagykorúvá válik, továbbá a helyi önkormányzati képviselők választásán választójoga van, és szerepel a kisebbségi választói jegyzékben. A jelölteknek is ezeknek a feltételeknek kell megfelelniük.

A felvételt a kisebbségi választói jegyzékbe július 15-én 16 óráig lehet kérni a választópolgár lakóhelye szerinti település jegyzőjétől a tájékoztató levélhez küldött formanyomtatványon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik