Belföld

Nagy pofon Orbánnak: leckéztetés MNB-ügyben

Nem nyúlhat Simor András pénzéhez, nem sérülhet a jegybank függetlensége.

Az Európai Központi Bank (EKB) szerint az Orbán-kormány a jegybank munkavállalóinak béréről csak a jegybankkal együttműködve dönthet. A pénzintézet a Nemzetgazdasági Minisztérium kérésére mondott véleményt az MNB-ről szóló törvényt módosító javaslatról.

Az EKB szerint az MNB-ről szóló törvény csak úgy módosítható, ha nem sérül a jegybank függetlensége. Egy uniós tagállam kormánya nem szólhat bele központi bankja munkaügyi kérdésekkel kapcsolatos politikájába. A törvénymódosítás nem változtathat a jelenlegi vezetők kinevezésekor érvényes feltételeken, csak a jövőbeni kinevezésekre vonatkozhat.

Az EKB sérelmezte, hogy a magyar szaktárca nem tett eleget egyeztetési kötelezettségének. Július 1-jén továbbította a javaslatot, amit a jövő héten elfogadnak, noha a pénzintézetnek még sürgősségi esetekben is legalább egy hónapot kell biztosítani a konzultációra.

“A konzultációnak a jogalkotási folyamat olyan pontján kell történnie, amely elég időt biztosít az EKB számára arra, hogy megvizsgálja a jogszabálytervezetet és elfogadja véleményét”, valamint lehetővé teszi az EKB véleményének figyelembevételét még a törvény elfogadása előtt.

Az EKB felhívja a figyelmet arra, hogy a törvényjavaslat minden érdemi módosítását meg kell küldeni azért, hogy a legfrissebb szöveg alapján alakíthassa ki véleményét. “Emellett – a mostani konzultáció vonatkozásában – a törvényjavaslat elfogadását fel kellett volna függeszteni” – olvasható az EKB állásfoglalásában.

A pénzintézet közli: nagyra értékelné, ha a Nemzetgazdasági Minisztérium “kellőképpen megfontolná a fenti észrevételeket, és a jövőben kellő módon tenne eleget az EKB-val való konzultációs kötelezettségének”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik