Belföld

Háborog a Jobbik a gárdarendelet miatt

A párt szerint elfogadhatatlan a tüntetések utáni 48 órás tettenérési idő is.

A kormány közbiztonsági csomagjának egy része elfogadhatatlan – mondta keddi sajtótájékoztatóján Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője. Az ellenzéki politikus hozzátette: a csomag parlamenti elfogadása esetén Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Gaudi-Nagy Tamás egyebek mellett a “gárdaellenes” rendelet törvényerőre emelését kifogásolta. A Jobbik országgyűlési képviselője szerint a szervezet működését tiltó rendelkezést hatályon kívül kell helyezni. Az ellenzéki politikus a tetten érés szabályainak tervezett módosítását is kifogásolta. A javaslat szerint 48 órára növelnék a tettenérés időkorlátját, így akár két nappal később is elő lehet állítani egy tüntetés részvevőjét, amit a politikus elfogadhatatlannak nevezett.

A Jobbik a fegyveres erőktől leszerelt polgárok politikai tevékenységének korlátozását is kifogásolja. Volner János, a párt országgyűlési képviselője szerint sem az 5, sem a 3 éves moratórium nem elfogadható. Az ellenzéki politikus szerint a Fidesz nem él, hanem visszaél a kétharmados felhatalmazással, amikor a saját politikusainak érdekében módosítja a törvényeket. Volner János Borkai Zsolt, Győr fideszes polgármesterének esetére utalt, aki az 5 éves korlátozás miatt nem indulhatott volna újra a pozícióért, ám a változtatás után már jelöltté válhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik