Belföld

Kövér vállalja a házelnökséget

A tanácskozás előtt Kövér László választmányi elnök közölte: Orbán Viktor őt fogja javasolni a Fidesz-frakciónak házelnökjelöltként, és ő vállalja is a tisztséget.

Kövér László újságírói kérdésre a házelnökjelöléssel kapcsolatban azt mondta: “a Fidesz-frakció előtt az elnök úr engem fog majd javasolni, és amennyiben a Fidesz-frakció támogat, akkor én leszek az egyik jelölt”. Arra a kérdésre, hogy ha megválasztják őt az Országgyűlés elnökének, választ-e új választmányi elnököt a Fidesz, a politikus úgy válaszolt: jövőre lesz tisztújító kongresszusa a Fidesznek, jövőre lesz ez a kérdés esedékes; egyébként nincs semmilyen összeférhetetlenség a házelnöki és a választmányi elnöki pozíció között.

Arra a felvetésre, hogy volt-e benne bármilyen kétség a házelnöki szék elvállalásával kapcsolatban, Kövér László kifejtette: “nem szoktam visszautasítani a felkéréseket; tehát ebben az értelemben egyértelmű volt, hogy eleve nem zárkózom el egy ilyen felkérés elől. Természetesen ugyanakkor vakon és automatikusan semmilyen megbízatást épeszű ember nem fogad el, hanem előtte mérlegel, hogy tud-e igazán hasznára lenni annak az ügynek, annak a közösségnek, amelyiknek a képviseletében ezt a pozíciót elvállalja”. Mint fogalmazott, eleve megtisztelőnek tekintette, és a végén az “esetleges kételyeket” is eloszlatva elvállalta a felkérést.

Arra a kérdésre, igaz-e vagy csak pletyka, hogy konfliktus volt közte és Orbán Viktor között Schmitt Pál államfői jelölésével kapcsolatban, azt mondta: “én semmilyen pletykát nem szeretnék erősíteni”. Orbán Viktor “nekem a Fidesz létrejöttét megelőző időkből lévő barátom, tehát idestova 27 esztendeje ismerjük egymást, nagyjából a feleségemmel is ennyi időt töltöttem együtt, de még a feleségem esetében sem mondhatom el, hogy nem volt közöttünk vita vagy véleményeltérés” – mondta.

A Fidesz országos választmányának elnöke később beszélt arról is, hogy azon településeken, ahol a Fidesz-csoportokat az elmúlt hetekben, hónapokban feloszlatták, később döntik el, ki lesz a polgármesterjelölt, és kik lesznek az egyéni képviselőjelöltek. Közlése szerint 8-10 ilyen “kétséges” hely van.

Kifejtette: a választmány szombati ülésén – az őszi önkormányzati választással kapcsolatban – elfogadja a megyei listákat és a budapesti listát, a főpolgármester-jelöltet és a megyei közgyűlési elnökjelölteket is. Egyetlen kikötés van: e szerint a szövetségesek tagjai közül az országos választmány elnöksége ezekre a listákra még vehet fel embereket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik