Belföld

Lázár János ragaszkodik a szégyenlistához

A Fidesz politikusa szerint ha a BAR-listák működhetnek, a szociális törvény hiányosságait és átfedéseit kihasználókról is szükséges nyilvántartást készíteni.

Nem távolítja el Hódmezővásárhely honlapjáról az önkormányzat azt a listát, amely azon állampolgárok adatait tartalmazza, akik visszaéltek az általa nyújtott támogatásokkal – tájékoztatta az ügyben vizsgálatot indító adatvédelmi biztost Lázár János polgármester.

Az adatvédelmi biztos az önkormányzatnak küldött megkeresésében jelezte, hogy hivatalból vizsgálatot indít az ügyben, s felszólította az önkormányzatot: távolítsa el a közzétett adatokat a honlapról. A polgármester arról tájékoztatta Jóri Andrást, hogy az önkormányzat nem távolítja el Hódmezővásárhely honlapjáról a listát.

Lázár János levelében azt írta: a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény, amelynek alapján az ombudsman hivatalból vizsgálatot indított, kimondja azt is, hogy a törvény közérdekből – az adatok körének kifejezett megjelölésével – elrendelheti a személyes adat nyilvánosságra hozatalát.

Mint hozzátette, a törvény azt is kimondja, hogy az érintett kérelmére indult eljárásban a szükséges adatainak kezeléséhez való hozzájárulását vélelmezni kell, s erre az érintett figyelmét fel kell hívni, s Hódmezővásárhelyen eszerint járnak el.

Lázár János válaszában megjegyezte: “ha a BAR-listák működhetnek, a szociális törvény hiányosságait és átfedéseit kihasználókról is szükséges nyilvántartást készíteni, hogy megvédhessük a ténylegesen támogatásra szoruló embertársainkat”.

A Lehet Más a Politika (LMP) csütörtökön felszólította Lázár Jánost, hogy “vonja vissza a szégyenlistát, és hagyjon fel a szegényellenes hangulatkeltéssel”. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a listát “szégyenfalnak” nevezte. A civil szervezet a honlapján azt írta: ez az eljárás kirívóan alkotmányellenes és súlyosan jogsértő. A listán szereplő igénylés alapján ugyanis bárki megtudhatja azt, hogy valaki például munkanélküli, súlyos megélhetési gondokkal küzd vagy beteg.

Lázár János csütörtökön a reagálások kapcsán úgy fogalmazott: az adatvédelmi ombudsman “fordítva ül a lovon”, azok pártján áll, akik folyamatosan megszegik a társadalmi normákat, a jogszabályokat. Szerinte az LMP azokért kampányol, akik munka helyett inkább segélyből tartatnák el magukat, s a TASZ is azokat védi, akik az igazán rászorulóktól elveszik a támogatás lehetőségét. .

Ajánlott videó

Olvasói sztorik