Belföld

Fidesz: az Országgyűlés intézze a birtokpolitikát

A kormánypárt szerint az elmúlt 8 évben csak botrányok voltak az állami földek körül.

A Fidesz szerint az elmúlt nyolc évben botrányterület lett a birtokpolitika, amit most gyorsan és hatékonyan kezelni kell. A kormány ezért is nyújtotta be a nemzeti földalapról szóló javaslatot – mondta Győrffy Balázs fideszes parlamenti képviselő pénteki budapesti tájékoztatóján.

A politikus úgy fogalmazott: az előző ciklusban folyamatos botrányok kísérték az állami földek ügyét, politikai megrendelésre nagyobb területekben, úgynevezett értékesítési egységekben több ezer hektárnyi földet, adott esetben több milliárd forint értékben adott el először a földalapkezelő, majd a vagyonkezelő. Ezzel kivonták a parlament hatóköréből az állami földek használata és értékesítése körüli teendőket; a kormány mostani javaslatával azonban ez visszakerülne az Országgyűlés hatáskörébe a szakminiszter beszámolási kötelezettségével – mondta.

A nemzeti földalapról szóló javaslat a működőképes családi gazdaságok kialakításának elősegítését, a szakirányú végzettséggel rendelkező agrárvállalkozók földhöz jutásának támogatását, valamint a földárak és -haszonbérek alakulásának befolyásolását is célul tűzi ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik