Belföld

Jelentősen nőtt a korrupció Afganisztánban

Megkétszereződött a korrupció mértéke Afganisztánban 2006 és 2009 között - állította csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentésében egy nem kormányzati helyi szervezet.

Az Integrity Watch Afghanistan, amelynek célja a korrupció elleni küzdelem a közép-ázsiai országban, megállapításait egy felmérésre alapozza. Ennek keretében 6500 embert kérdeztek meg 2009 végén az ország 32 tartományában. Ez már a második ilyen vizsgálat volt.

A tanulmány szerint a kenőpénzek értéke immár eléri az egymilliárd dollárt, s az afgán háztartások 28 százaléka fizetett már csúszópénzt valamilyen közszolgáltatásért.

A jelentés eredményei egyebek közt azt mutatják, hogy a korrupció veszélyezteti az állam intézményrendszerét, a jogállamiság helyreállítását, súlyosan kihat az állami-társadalmi viszonyrendszerre, táplálja a csalódottságot és a felkelők támogatottságát.

Afganisztán minden évben több milliárd dollár külföldi segélyt kap, ám számos adományozó ország – köztük a terhek legnagyobb részét viselő Egyesült Államok is – úgy véli, hogy a korrupció még a kormányzati szinteken is tetten érhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik