Belföld

A titoktörvény módosítását kezdeményezte az ombudsman

Az adatvédelmi biztos javasolja az úgynevezett közérdekteszt beemelését a törvénybe

A titoktörvény módosítását kezdeményezte Jóri András. Az adatvédelmi biztos javasolja az úgynevezett közérdekteszt beemelését a törvénybe, illetve hogy titoksér.tés esetén a büntetőeljárás során a bíróság minden esetben vizsgálja felül a minősítés indokoltságát – közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala.

A közlemény szerint 2009 decemberében az Országgyűlés megszavazta a minősített adat védelméről szóló törvényjavaslatot, amely felváltotta a korábban hatályban lévő törvényt. A törvényjavaslatot az adatvédelmi biztos véleményezte; javaslata alapján a hatályos törvény rögzíti, hogy ha a biztos az indokolatlan titokminősítés módosítására szólítja fel az adatkezelőt, akkor az adatkezelő bírósághoz fordulhat, ha ezt elmulasztja, a minősítés az adatvédelmi biztos álláspontjának megfelelően módosul.

A jogalkotó korábban nem fogadta el a biztos álláspontját, ezért Jóri András ismételten javasolta a – nemzetközi gyakorlatban általánosan használt – úgynevezett közérdekteszt beemelését a törvénybe: olyan szabályozást kezdeményez, amely szerint az adat minősítéssel csak akkor védhető, ha a minősítéséhez fűződő közérdek nyilvánvalóan nagyobb, mint a hozzáférhetővé tételhez, illetve nyilvánosságához fűződő közérdek. Szerinte szükséges, hogy a minősítő nemcsak az adat keletkezésekor, hanem minden adatigényléskor legyen köteles a felmerülő érdekeket mérlegelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik