Belföld

Egyszerűsödik az idénymunka

Mivel az Országgyűlés már elfogadta, akár már július 15-től hatályba léphet az idénymunkát szabályozó rendelet - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) honlapján.

A közlemény szerint az eddigi jogszabály életszerűtlen, bürokratikus és bonyolult volt, de az új szerint az alkalmi és az idénymunkások legális munkavállalása egyszerűsödik. Nem kell például minden nap alkalmi munkavállalói szerződést kitölteni, a bejelentést elektronikus úton is el lehet majd intézni – hívja fel a figyelmet a közlemény.

Az alkalmi munkavállalás több százezer embert érint Magyarországon, a megszavazott törvény szerint a mezőgazdasági idénymunkások után napi 500 forint adót kell fizetniük a munkáltatóknak. Ezt eddig a nettó munkabér alapján számolták ki, annak 30 százalékát kellett megfizetni adóként – mondták el a minisztérium sajtóirodáján. A változás nyomán – hívták fel a figyelmet – 1500 forintos nettó napidíj fölött már több marad a munkáltatónál az eddigiekhez képest.

Az alkalmi munkások után napi 1.000 forint lesz a járulék összege. Egy naptári évben 120 napnál nem lehet több az idény- és alkalmi munka időtartama együttesen, ha valakit egy helyen többször is alkalmaznak így.

Az alkalmi munkások létszámát az adott helyen főállásban foglalkoztatottak számához kötik. Ott, ahol főállásban legfeljebb öten vannak, 2 alkalmi munkás lehet, 6 és 20 fő között 4, 20 fő felett pedig legfeljebb 20 százalékos lehet az alkalmi dolgozók aránya.

Az egyszerűsített foglalkoztatást az Ügyfélkapun, SMS-ben, egy kód segítségével vagy telefonos ügyfélszolgálaton jelenthetik be a munkáltatók, ha előtte ők és a munkások is regisztráltatják magukat az Ügyfélkapun. Ezzel együtt megszűnik a kötelező alkalmi munkavállalói szerződés, de aki szeretné, maradhat ennél a megoldásnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik