Belföld

Matolcsy konzervatív gazdasági fordulatot vizionál

A nemzetgazdasági miniszter szerint a második Orbán-kormány első akcióterve alkalmas erre.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a második Orbán-kormány első gazdasági akcióterve alkalmas arra, hogy Magyarországon konzervatív gazdaságpolitikai fordulatot indítson el. Matolcsy György erről kedden, az Országgyűlés plenáris ülésén, a gazdasági és pénzügyi törvénycsomag általános vitáját megnyitó expozéjában beszélt.

Matolcsy György hangsúlyozta, konzervatív gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, amelynek során le kell bontani az akadályokat, amelyeket négy nagy területen lát a kormány: a gazdaság hatékony működését akadályozza az állam, a gazdasági örökség, az élet minden területén megnyilvánuló szabadsághiány, valamint a hibás gondolkodás.

Kiemelte: az elmúlt évek egyik legnagyobb hibája, hogy 2006 óta, már az ötödik évben, megszorító politika érvényesült. Emellett az állam azzal korlátozta a gazdaságot, hogy a ráfordított forrásokhoz képest gyenge a közszolgáltatások színvonala – tette hozzá.

Az állami intézmények területén is az akadályok lebontására van szükség, a szolgáltatások javítására, a hatékonyság növelésére – mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Matolcsy szerint az állam bürokratikus terhelését az üzleti élet minden területén le kell bontani, meg kell szüntetni az állami túladóztatást, mivel ezek akadályozzák a gazdaság versenyképességét.

A miniszter kiemelte: a rossz gazdasági szerkezet következménye az, hogy a bruttó hazai termék mintegy 80 százalékát éri el az államadósság, ennek kamatterhe a GDP 4 százalékára rúg, a külföldi befektetők pedig a GDP 8 százalékát viszik ki évente befektetésük jövedelemként. A miniszter arra is rámutatott, hogy az alacsony, 53-54 százalékos foglalkoztatási ráta is akadálya a magyar gazdaság versenyképességének.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik