Belföld

70 embert állítottak elő a gárdatüntetésről

A Jobbik szerint jogszerűtlen volt a rendezvény feloszlatása.

A Magyar Gárda melletti, egy évvel ezelőtt feloszlatott tüntetés emlékére megemlékezést tartott a magát Magyar Nemzeti Gárdának nevező szerveződés vasárnap délután a budapesti Erzsébet téren. A rendőrök mintegy 70, főleg üvegekkel dobáló embert előállítottak, a Jobbik szerint a rendőri fellépés a “draskovicsi időket idézte.

A helyszínt több száz rendőr biztosította, becslések szerint több mint ezer ember gyűlt össze, sokan viseltek terepszínű nadrágot és fekete pólót. Súlyos rendbontás nem történt, de már a rendezvény megkezdése előtt a rendőrök folyamatosan emelték ki a tömegből azokat, akik üvegekkel dobálóztak, illetve a rendőröket gyalázó szavakat kiabáltak.

Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője közleményében azt írta, hogy a rendőrök figyelmeztetés nélkül a civilek közé vonultak, majd paprikagázt fújtak az esküt tenni készülő társadalmi szervezet tagjaira, noha a résztvevők részéről semmilyen erőszakos cselekedet nem történt.

A megmozduláson több jobbikos országgyűlési képviselő is felszólalt, akik a tér szélein tartózkodó rendőrök intézkedéseinek jogszerűségét vonták kétségbe. Beszédében Pörzse Sándor és Gaudi-Nagy Tamás, valamint ifj. Hegedűs Loránt református lelkész is bírálta a Fidesz-KDNP-kormány törvényalkotó gyakorlatát, azt hangoztatva, az előző nyolc év kormányzatának szellemisége folytatódik tovább.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke és parlamenti frakciójának vezetője beszédében azt hangoztatta, hogy a kormány nem a fontos ügyekkel foglalkozik, és az ígéreteit sem teljesíti.

A megemlékezés résztvevői a Magyar Nemzeti Gárda tagjaiként fogadalmat tettek, az eskü szövegét a Szent Korona másolata előtt Vona Gábor, a Jobbik elnöke és parlamenti frakcióvezetője, a betiltott társadalmi szervezet életre hívója mondta elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik