Belföld

További árfolyamesésre számítanak Londonban

Az elmúlt gyenge hét után további árfolyamesésre számítanak a befektetők a Londoni Értéktőzsdén a felvett short pozíciókból következtethetően.

Az LSE fő árfolyammutatója, a FTSE-100 4,1 százalékos eséssel 4838,09 ponton zárta a kereskedési hetet; ez volt a legnagyobb heti gyengülés az utóbbi két hónapban.

A Dataexplorers.com nevű piacelemző cég adatai szerint azonban a további gyengülésre felvett rövid – short – pozíciók értéke több mint egy évi csúcson van: a FTSE-100-ast alkotó cégek összesített piaci tőkeértékének 3,5 százalékánál nagyobb értékű részvényt vettek kölcsön olyan intézményi befektetők, amelyek „shortolják” az indexet, vagyis az abban foglalt vállalati papírok folytatódó árfolyamesésére fogadnak.

A short ügylet lényege, hogy kezdeményezője az eladási tranzakció megkötésének pillanatában az adott befektetési termék későbbi árfolyamveszteségével számol, és az eladás, valamint a visszavásárlás időpontjában érvényes árfolyamok különbségéből húz hasznot. Az ilyen befektető – általában fedezeti alap – nem vásárolja meg, hanem a tényleges birtokostól az ügylet zárásáig kölcsönzi az adott befektetési terméket.

Ha a „short seller” – aki nem feltétlenül egyszerű spekuláns, hiszen ez a tranzakciófajta árfolyamkockázati fedezetként is alkalmazható – elszámítja magát, és az árfolyamok a tranzakció-láncolat két végpontja között emelkednek, akár hatalmas összegeket is veszíthet az ügyleten.

A Clareville Capital nevű fedezeti alap vezetője, Angus Donaldson a londoni tőzsdén zajló shortolási folyamatról a The Sunday Times üzleti rovatának azt mondta: attól tart, hogy a FTSE-100 akár még 600 pontot is eshet, mielőtt eléri mélypontját.

Egy másik fedezeti alapkezelő, a Cedar Partners alapítója, Philippe Bonnefoye a vezető vasárnapi brit lapnak kijelentette: sok befektető az év elején „túl korán tett pénzt a fellendülésre”, és most igyekeznek az erre felvett hosszú pozícióikat semlegesíteni a piac shortolásával.

Nem volt jó hír a piaci szereplőknek a legutóbbi feldolgozóipari aktivitási index sem, ugyanis az egyik vezető londoni befektetési csoport által összeállított globális gyáripari beszerzőmenedzser-index tanúsága szerint kifulladóban van a világgazdaság feldolgozószektorának eddigi erőteljes teljesítmény-növekedési üteme.

A JP Morgan, amely minden hónapban közzéteszi a nemzetgazdasági feldolgozó ágazatok teljesítményadataiból összesített, a világgazdaság egészére kivetített saját beszerzőmenedzser-indexét, júniusról szóló új összesítésében azt írta: az általa képzett mutató a múlt hónapban a vártnál nagyobb mértékben, két teljes ponttal, 57 pontról 55 pontra csökkent.

Jóllehet a múlt havi PMI-mutató még mindig „viszonylag magas”, az átfogó adat azonban mégis „ronda”, tekintettel a kibocsátási részindex 2,2 pontos, és az új megrendelések értékét jelző részmutató 3,3 pontos esésére – állt a JP Morgan londoni elemzésében.

Az 50 feletti beszerzőmenedzser-indexek a vizsgált szektorok teljesítményének emelkedését mutatják, vagyis a június globális átfogó index változatlanul a világgazdaság feldolgozószektorának növekedését jelezte, ám a bővülés az előző havihoz képest számottevően lelassult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik