Belföld

Tanácstalanok a bankok

A bankok egy része felfüggesztette ugyan az új, jelzálogalapú devizahitel-igénylések befogadását, a már elbírált és megítélt hiteleket azonban még devizában folyósítják.

A tanácstalanság Matolcsy György bejelentése nyomán keletkezett, miszerint július elsejétől csak forintalapú hitelek mögé jegyezhető be jelzálogjog. A részletek azonban még mindig nem ismertek.

A CIB Banknál elmondták, hogy a jelenlegi információk szerint a kormánydöntés végrehajtása több törvény módosítását is igényli, ami értelemszerűen időt igényel. A folyamatban lévő ügyletek esetén – befogadott, szerződött, illetve szerződéskötésre váró, jóváhagyott – továbbra is a normál eljárást követik. Az euróalapú hiteleket euróban folyósítják és euróban jegyeztetik be a jelzálogjogot is. A CIB Bank – a kormánydöntés, illetve a jogszabályi változások részletes megismeréséig – felfüggeszti a devizahitelek befogadását azonnali hatállyal mind a magánszemélyek által kezdeményezett ingatlanfedezetes hitelek, mind pedig a magánszemély ingatlanfedezete mellett nyújtott mikrovállalkozási hitelekre.

Az átstrukturálásoknál az euróalapúra történő átállási igényeket teljesítik, ebben az esetben nincs szükség új jelzálogjog bejegyzésére és kidolgozzák a CIB Megoldás Hitel forintalapú konstrukcióját is. A változás a hitelkérelmek egyre csökkenő arányát érinti: a CIB-nél 2009. év végére minden 100 újonnan folyósított jelzáloghitelből 35-40-et már forintalapon igényeltek az ügyfelek, a jelenlegi időszakban az új hitelkihelyezéseken belül a forinthitelek aránya már mintegy 90 százalék.

Az OTP Bank a sajtóból értesült a devizahitelezést érintő kormányjavaslat tartalmáról, amely több nyitott kérdést hagy maga után. A nyitott kérdések ellenére, a jogi bizonytalanságból adódó kockázat csökkentése érdekében, a bank július 1-jével felfüggesztette a devizaalapú lakás- és szabad felhasználású jelzáloghitelek forgalmazását, a hitelintézet új devizaalapú hiteligényt nem fogad. A lakossági jelzáloghiteleknél az euróalapú hitelek aránya folyamatosan csökken az új folyósításokból, júniusban az OTP-nél a 10 százalékot sem érte el.

Bár az új szabályozás körül még rengeteg kérdés nyitott, az Erste is bejelentette, hogy csak forintban nyújt jelzáloghitelt, a június 30-ig leszerződött, de még nem folyósított hiteleket azonban euróban nyújtja. A 2010. július 1-je előtt már befogadott, de még le nem szerződött ügyletek esetében pedig az eredeti hitelösszeget forintban bocsátja az ügyfél rendelkezésére.

Az Erste Bank az intézkedéseket átmenetinek tekinti a végleges jogi szabályozás megjelenéséig – jegyezték meg.
A Raiffeisen Bank Zrt. is azt közölte az MTI-vel pénteken, hogy július 1-jétől felfüggesztette a devizaalapú lakossági, továbbá a devizaalapú, magáningatlan fedezete mellett nyújtott vállalkozói jelzáloghitel igénylések befogadását, illetve folyósítását.

A változás a korábban befogadott, illetve már jóváhagyott ügyleteket, még le nem szerződött ügyfeleket is érinti, esetükben szerződéskötésre kizárólag forintban van lehetőség – olvasható a bank közleményében. Hozzáfűzik, hogy a Raiffeisen Bank a változással érintett valamennyi ügyfelével felveszi a kapcsolatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik